Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗЕЛЕНСКОМ ОД САВЕЗНИКА: Ово није очекивао

Фото: Х принтскрин

БРАТИСЛАВА – Премијер Словачке Роберт Фицо назвао је данас „план победе” украјинског председника Володимира Зеленског „апсолутно нереалним и неизводљивим”.

„До сада је било бар неких покушаја да се представе планови за мир, али је господин Зеленски у Бриселу представио не план за мир већ документ који је назвао ‘планом победе’, који се, између осталог, базира на томе томе шта бисмо морали да испоручимо (Украјини). То су нпр. ракете средњег и дугог домета, које ће он лансирати на Русију, због чега су се многи ухватили за главу (током Самита ЕУ у Бриселу)“, рекао је Фицо, преноси РИА Новости.

У интервјуу за ТВ канал ТА3 премијер Словачке је оценио да је тај план „апсолутно нереалан и неизводљив“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Фицо је указао да недоследност „плана победе“ Володимира Зеленског не дозвољава Европском савету да заузме дефинитивни став о том документу.

Премијер Словачке је истакао да је и даље против уласка Украјине у НАТО и да, иако разуме и поштује жељу Кијева да постане члан алијансе, не сматра то добром идејом.

Зеленски је раније на самиту ЕУ у Бриселу представио „план победе“, документ који садржи пет тачака и три тајна анекса.

Прва тачка подразумева позивање Украјине у НАТО, друга је укидање ограничења за ударе далекометним оружјем на руску територију, а трећа распоређивање у Украјини „свеобухватног ненуклеарног пакета одвраћања“ Русије.

Четврта тачка се односи на економска, а пета на безбедносна питања, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ