Русија

СТРАШНЕ ВЕСТИ ИЗ РУСИЈЕ! „Предуго смо чекали, време је…“ Радикална промена стратегије, ко преживи, причаће!

Руска нуклеарна доктрина била је непромишљена, и потребно ју је стварно променити, изјавио је за РИА Новости научни руководилац Факултета за светску економију и светску политику на Националном истраживачком универзитету Високе школе економије (НИУ ВШЕ), Сергеј Караганов.

– Предуго смо чекали. Имали смо непромишљену, неодговорну нуклеарну доктрину. Јасно је да напади на територију Русије, наше грађане, наше војне арсенале и наше Оружане снаге морају бити разлог за употребу нуклеарног оружја. Сада идемо у правом смеру, иако са великим закашњењем, јер смо ушли у специјалну војну операцију, а нисмо укључили наш најважнији ресурс – нуклеарни. Поступили смо неодговорно и непромишљено, а сада се враћамо здравом разуму – рекао је Караганов.

Према његовим речима, ово се не односи само на сукоб са Западом у Украјини.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Свет је сада ушао у оштар период дуготрајних криза и ратова, повезаних с преуређивањем светског система. Ако овај инструмент не буде функционисао, осуђени смо на низ ратова, а затим на велики рат – нагласио је Караганов.

Раније, у јуну 2023. године, Караганов је у свом чланку за часопис Русија у глобалној политици изјавио да је праг за употребу нуклеарног оружја у руској доктрини „неразумно високо постављен“. Према његовом мишљењу, агресивност западних елита расте, и он не види други начин да их пробуди у смислу самоодржања осим јачања нуклеарног одвраћања.

Караганов је такође модерирао пленарну сесију Петербуршког економског форума у јуну 2024. године, којој је присуствовао председник Русије, Владимир Путин. Током пленарне седнице, он је више пута покренуо тему употребе нуклеарног оружја против Украјине и Запада. На пример, говорио је о томе да се сукоб у Украјини неће моћи окончати без „убрзаног кретања ка нуклеарној ескалацији“ и да би то помогло „да се спаси велики број живота“. Такође је нагласио да, иако можда још увек није време за кретање ка нуклеарној ескалацији, „ипак, треба кретати у том правцу“.

Путин је, с друге стране, одговорио да полази од тога да свет никада неће стићи до нуклеарних ракетних удара и да Русији за то нема потребе, те да Москва не звецка нуклеарним оружјем. Ипак, тада није искључио могућност промена у руској нуклеарној доктрини.

У септембру ове године, на годишњој седници сталног савета Савета безбедности о нуклеарном одвраћању, Путин је предложио снижавање нуклеарног прага. Председник је изјавио да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје у случају агресије, укључујући и ако противник, користећи конвенционално оружје, ствара критичну претњу суверенитету. Предложио је да се агресија од стране ненуклеарне државе, уз учешће нуклеарне, сматра њиховим заједничким нападом на Русију. Такође, председник је предложио допуну доктрине клаузулом која би омогућила Москви да употреби нуклеарно оружје у случају агресије на Белорусију као члана Савезне државе.

Председник је објаснио да је неопходност промене нуклеарне доктрине условљена потребом да се предвиди ситуација и прилагоди овај документ стратешког планирања садашњим реалностима.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ