Свет

СТИЖЕ! Американци, бежите! Одмах!

Ураган Милтон, који је достигао пету категорију јачине, креће се ка области Мексичког залива на Флориди, где је више од милион људи позвано на евакуацију, објавио је Глас Америке.

Многи становници напуштају то подручје због чега је дошло до великих застоја у саобраћају и гужви на бензинским пумпама.

Метеоролози предвиђају да ће ураган данас стићи до копна, претећи густо насељеној области западне Флориде, која се још опоравља од последица урагана Хелена.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Милтон би могао бити један до најразорнијих урагана на подручју западне и централне Флориде“, објавио је Национални центар за урагане.

Амерички председник Џо Бајден позвао је грађане који се налазе на путањи урагана Милтон да се што пре евакуишу, истакавши да се ради о питању живота и смрти.

„Ово би могла бити најгора олуја која је погодила Флориду у последњих сто година. Ако бог да, неће бити, али ствари тако изгледају сада“, рекао је амерички председник.

Указао је да је одобрио ванредне мере пре удара урагана и апеловао на авиокомпаније да не повећавају цене карата.

Постоји могућност разарања у областима које су већ погођене ураганом Хелена пре 12 дана, још се опорављају од удара урагана Иан пре две године.

На скоро целој западној обали Флориде од уторка рано на снази је упозорење на ураган, док су олуја категорије 5 и њени ветрови од 265 км/х пузајући крећу ка држави брзином од 14 км/х, црпећи енергију из топлих вода Мексичког залива.

Најјачи атлантски ураган у историји је Ален из 1980-их, који је достигао брзину ветра од 306 км/х док се кретао преко Кариба и Залива пре него што је погодио Тексас и Мексико.

Центар урагана Милтон могао би да стигне до обале данас у региону Тампа Беј, који није претрпео директан удар великог урагана више од једног века. Научници очекују да ће систем мало ослабити пре него што стигне на копно, иако би могао да задржи снагу урагана док се буде кретао преко централне Флориде према Атлантском океану.

То би у великој мери поштедело друге државе које је опустошила Хелена, која је убила најмање 230 људи на свом путу од Флориде до Апалачких планина.

Упркос дугих редова на бензинским пумпама, гувернер Флориде Рон Десантис рекао је да нема несташице горива.

„Гориво и даље стиже на Флориду” , рекао је Десантис на брифингу за новинаре у уторак ујутро. Он је рекао да званичници раде са компанијама за гориво како би наставиле са довозом бензина.

„Не морате да идете на међудржавни пут и да идете далеко. Можете евакуисати се на неколико десетина миља, не морате да идете стотинама миља далеко. Имате опције“, навео је гувернер Флориде.

ДеСантис је рекао да је држава помогла да се евакуише више од 200 здравствених установа на Милтоновом путу и да је отворено 36 окружних склоништа.

Школе у округу Сарасота, који би могао бити под највећим ударом, остаће затворене целе недеље.

„Обавестићемо вас, што је пре могуће, о поновном отварању школа након што ураган Милтон прође“, наводи округ у објави на Фејсбуку. Округ је такође позвао становнике у зонама евакуације да потраже склониште.

Округ успоставља центре за евакуацију, али на њих треба гледати као на последњу нужду, наводи се у саопштењу званичника округа.

Председник Џо Бајден одобрио је проглашење ванредног стања за Флориду, а чланица Конгреса Кети Кастор рекла је да је 7.000 федералних радника мобилисано да помогну у једној од највећих мобилизација федералног особља у историји.

„Ово је озбиљна ствар овде са Милтоном“, рекла је градоначелница Тампе Џејн Кастор на конференцији за новинаре у понедељак. „Ако желите да се борите против мајке природе, она побеђује у 100 одсто случајева“.

Подручје залива Тампа се још опоравља од Хелене и њеног снажног таласа – воденог зида до 2,4 метра који се створио иако је центар олује био 160 километара далеко од обале. Тамо је погинуло 12 људи, а највећа штета је изазвана дуж низа Баријера острва од Санкт Петрсбурга до Клирвотера.

Прогностичари су упозорили да би Милтон могао довести до могућег олујног удара од 2,4 до 3,6 метара, након чега би уследило издавање наређења за евакуацију за домаћинства на плажама дуж обале Залива. На Флориди, то значи да свако ко остане, биће остављен сам себи и да не треба да очекује се да ће спасиоци ризиковати животе да би их спасили усред олује.

Тампа Беј није директно погођен великим ураганом од 1921. године, а власти страхују да ће среће понестати за регион и његових 3,3 милиона становника.

Бунтовни становници су били проблем и током Хелене и Иана 2022. Многи од њих нису послушали бројна упозорења, тврдили су да су се евакуисали током претходних олуја, а онда се испоставило како се велики удари нису догодили. Али у понедељак је било показатеља да људи одлазе пре доласка Милтона.

Беспрекидна колона возила кретала се на север према, пошто су становници послушали наређења за евакуацију. Саобраћај је закрчен километрима дуг јужне траке аутопута док су се други становници кретали ка релативној безбедности Форт Лодердејла и Мајамија на другој страни државе.

Око 240 километара јужно од Тампе, Форт Мајерс Бич је до понедељка поподне био скоро град духова пошто је наредба за евакуацију ступила на снагу. Иан је опустошио место од 5.000 становника пре две године, његов олујни талас од 4,5 метара уништио је или озбиљно оштетио 400 домова и предузећа. Четрнаест људи је тамо погинуло док су покушавали да преброде олују, а десетине су морале бити спасене.

У понедељак, оно мало становника који су могли да се виде хитали су да заштите своје зграде и ствари. Нико није рекао да ће остати.

Знаци Ианове девастације остали су видиљи посвуда. Обновљене куће стоје поред других у различитим стањима изградње. Постоје бројне празнине, који су некада биле ретке.

„Цела ова улица је некада била пуна кућа“, рекао је Мајк Сендел, власник сервиса за одржавање базена. Његови радници су у понедељак уклањали и складиштили пумпе и грејаче из базена његових клијената како не би били уништени.

Извор: Глас Америке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ