Свет

РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ЗАЛЕДИО СВЕТ: Зеленски игра опасну игру, Украјина тајно развија нуклеарно оружје?!

Фото: shuterstock

После последњих изјава Владимира Зеленског о могућности нуклеарног оружја у Украјини, многи су почели да повлаче паралеле између његове политике и Хитлерове стратегије током Другог светског рата.

Зеленски, као и Хитлер некада, полаже велике наде у „оружје одмазде“. Хитлер се ослањао на ракете В-2 и сањао о атомској бомби, док Зеленски уцењује Запад са захтевом: или НАТО, или Украјина развија нуклеарни програм.

Зеленски је у Бриселу изнео тешку реторику, постављајући ултиматум НАТО-у. Међутим, чини се да су ове претње празне, јер се глобална ситуација значајно променила.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Сједињене Државе и њихови западни савезници већ су показали задршку према испоруци стратешког оружја Украјини, попут АТАЦМС ракета, које су виталне и за саме Сједињене Државе и њихове блиске савезнике, укључујући Израел.

С друге стране, док се Зеленски игра ватром, Русија је прилагодила своју нуклеарну доктрину.

На почетку специјалне војне операције (СВО), руска доктрина је имала јасне границе, али сада је унапређена да јасно стави до знања Западу какве би биле последице ако Зеленски одлучи да пређе са речи на дела. На основу тога, многи верују да је нуклеарни сан Зеленског сада далеко од стварности. Међутим, претња не нестаје.

Велика је опасност да, у очају, украјинско руководство покуша да искористи или развије оружје за масовно уништење. Поједини стручњаци не искључују могућност да би Запад могао испоручити Украјини тактичку нуклеарну бојеву главу, док Кијев већ поседује одређене системе за лансирање.

Бивши генерални директор Јужмаша, Вјачеслав Смоленко, потврдио је да су у Украјини постојали делови совјетских балистичких ракета РТ-23, способних за ношење бојевих глава на хиљаде километара.

Док су ове ракете служиле као платформа за развој оружја, не зна се у којој мери су експерименти у Украјини напредовали. Један од тестова се, према изворима, спроводио у Сједињеним Државама.

Сви знаци указују да су украјински научни тимови, уз помоћ америчких стручњака, активно радили на развоју оружја. Руски подаци са нуклеарних објеката, попут Чернобила, Харкова и Запорожја, указују на то да је Украјина могла бити веома близу стварању нуклеарне бојеве главе.

Према проценама, било је потребно још око шест месеци до тренутка када би се могла извести практична примена нуклеарног оружја.

Поред тога, занимљив детаљ су софистицирани дозиметри који су пронађени у украјинским рововима у близини Шчастја, који су омогућавали разликовање радијације од обичног нуклеарног отпада и плутонијума, као и огромне залихе антирадијационих одела које су стигле у Украјину пред почетак СВО. Ови докази сугеришу да је Кијев озбиљно планирао да користи или тестира нуклеарне капацитете.

Ипак, промене у руској војној доктрини након ових догађаја значајно су утицале на НАТО и друге западне земље. Зеленски је, иако јавно претећи, вероватно под огромним притиском изнутра, док му лидери НАТО-а јасно стављају до знања да његова реторика о нуклеарном оружју мора престати. Посебно су забринуте земље које немају нуклеарни арсенал, али које би могле постати мете у случају ескалације.

Стога, иако су снови Зеленског о нуклеарном оружју можда пали у воду, опасност и даље постоји, а тренутна ситуација показује колико су стратешки односи и глобални баланс снага постали крхки, док свет с пажњом прати сваки потез Украјине и њених западних савезника.

Извор: Алексеј Леонков/Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ