Свет

РУСИЈА У ШОКУ! Оборен мистериозни авион пун оружја?! Прво објавили да су срушили плаћенички авион, а онда су пронашли документе…

Оборен је транспортни авион изнад Судана, Русија хитно покреће истрагу.

Суданке паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) саопштиле су да су обориле транспортни авион у Дарфуру, на западу земље. Појавиле су се снимци на којима борци из паравојних снага стоје на пољу пуном олупина. На снимцима борци показују идентификацијске документе које су наводно пронашли у олупинама.

Из руске амбасаде у Картуму потврђено је да руске дипломате истражују инцидент који се догодио близу границе са Чадом. У саопштењу амбасаде стоји да су Руси можда били у том авиону. РСФ је у рату са суданском војском од априла прошле године. Борци из РСФ-а тврде: „Оборили смо га пројектилом земља-зрак.“

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Паравојне снаге тврде да су обориле „страни ратни авион“ који је помагао суданској војсци. Без пружања доказа, наводе да је оборени авион бомбардовао цивиле.

„У операцији су елиминисани сви страни плаћеници у авиону“, стоји у саопштењу.

На снимцима борци из РСФ-а стоје поред горуће олупине и говоре да су оборили авион пројектилом земља-зрак. Показују документе, укључујући руски пасош и личну карту повезану са компанијом са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима.

Згужвана идентификациона картица, која је наводно такође била из авиона, идентификовала је авион као Иљушин Ил-76, којим је управљала фирма Неw Wаy Царго из Киргистана. Занимљиво је да је група Цонфлицт Обсерваторy, коју финансира амерички Стејт департмент и која прати рат у Судану, повезивала овај авион са наоружавањем Снага за брзу подршку. То сугерише да је РСФ можда случајно оборио тај авион.

Земља је већ годинама нестабилна. У извештају Цонфлицт Обсерваторy-а се наводи да је оружје из Емирата транспортовано путем летова за Амдјарас, град у Чаду близу границе.

„Уједињени Арапски Емирати користили су аеродром као путну тачку за испоруку оружја РСФ-у“, стоји у извештају, који напомиње да су Емирати понудили зајам од 1,5 милијарди долара за брзи развој аеродрома.

Стручњаци Уједињених нација сматрају оптужбе да су Емирати наоружали РСФ „веродостојним“. У рату у Судану до сада је убијено више од 24.000 људи. Суданска војска тренутно спроводи појачану офанзиву у близини Картума, док се њени савезници боре против РСФ-а у Дарфуру.

Судан је нестабилан још од устанка 2019. године, када је смењен дугогодишњи диктатор Омар ал-Башир. Краткотрајна транзиција према демократији прекинута је када су двојица генерала, Абдел-Фатах Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало из РСФ-а, удружили снаге и покренули војни удар у октобру 2021. године. Међутим, њих двојица су се посвађали и започели међусобни сукоб прошле године.

Извор: Индеx/МОНДО/Невена Давидовић

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ