Свет

РУСИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ: Како су Украјинци ово успели? (ВИДЕО)

Украјински тим беспилотних летелица из групе „Немесис“ извео је једну од импресивнијих акција у 31-месечном рату Русије против Украјине, кад је уочио брзи руски тенк „корњачу“ и пажљиво испустио гранату како би се отворио постављени додатни оклоп тог тенка, а онда испустио и другу гранату. Све се догодило усред ноћи.

Украјински вампирски дронФото: Фото: Украјинске снаге беспилотних система / Уступљене фотографије
Украјински вампирски дрон

-Наши пилоти показали су највиши ниво вештине – похвалила се јединица беспилотних летелица украјинске војске. Трећа граната дрона је промашила, али то није било важно. Оштећени тенк је излетео са пута. Његова три члана посаде искочила су испод пробушене металне шкољке и одјурила, пише Форбс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Дронови постају главно оружје у рату Украјине и Русије

Украјински председник Володимир Зеленски најавио је оснивање посебне јединице за беспилотне леелице – прве такве у свету – још у фебруару. Снаге беспилотних система управљају широким спектром врста дронова за надзор, нападе и опскрбу.

Михајло Федоров, украјински министар за дигиталну трансформацију, рекао је да су дронови те земље „из темеља променили ситуацију на бојном пољу“. Федоров је предвидио да ће одвојене снаге беспилотних система убрзати технолошки напредак.

Ноћна способност један је од приоритета. На почетку рата већина беспилотних летелица била је стриктно опремљена дневним камерама, а ноћу су биле неучинковите. Крајем прошле године, Украјинци су почели да постављају вампирске беспилотне летелице опремљене инфрацрвеним камерама, дајући војним групама беспилотних летелица које ће ускоро постати независне праве ноћне способности.

Вампирски дронови бацили Русе на колена

Вампирски дронови изазвали су хаос међу неприпремљеним руским трупама које су поистоветиле таму са заштитом. Испуштајући десетине граната, дронови су дизали у ваздух паркирана возила и разна утврђења. Руси су ноћне дронове назвали Баба Јага по шумској вештици.

Многи од ранијих напада вампирским дроновима циљали су стационарне мете: руске трупе у њиховим ноћним склоништима. Али, како су украјински оператери постајали све вештији, почели су да нападају и покретне мете.

Све више и више експлозивних ФПВ дронова (фирст-персон-виеw) на обе стране ширег рата има уграђену вештачку интелигенцију која помаже у вођењу према циљевима који изгледају као људи. Вампирски дронови нису као ФПВ дронови за једнократну употребу.

ФПВ дрон могао би да кошта око 500 долара, а вампирски дрон може бити тежине и до 18 килограма и да кошта више од 10.000 долара. Уместо да лети у мету као што то чини јефтини ФПВ, вампирски дрон је бомбардује „изнад главе“. Циљање уз помоћ вештачке интелигенције је мање корисно у овом контексту.

Дакле, вештина оператера још увек је све када такав дрон иде на покретну мету. За оператера вампирског дрона то је стандардно бомбардовање: усклађивање брзине и смера циља и израчунавање предности на темељу висине.

Сигурно је да многи ноћни напади дроновима на покретне мете промаше – а снаге беспилотних система једноставно одбијају да објаве видео записе неуспелих напада. Међутим, импресивно је да је било који од ноћних похода успешан.

Извор: Индеx

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ