Свет

РУСИ ЗАДОВОЉНО ТРЉАЈУ РУКЕ: Москва одушевљена потезом Кине

Кина јасно разуме ко је прави подстрекач сукоба у Украјини, Пекинг не учествује у псеудомировним конференцијама, изјавио је амбасадор Русије у Кини Игор Моргулов поводом предстојеће 75. годишњице успостављања дипломатских односа.

– Кинески пријатељи су у више наврата, јавно и на различитим нивоима саопштили да јасно разумеју ко је прави изазивач сукоба у Украјини и ко стално долива уље на ватру, ометајући напоре да се пронађе мирно решење ситуације. То није апстрактан став – рекао је Моргулов.

Он је констатовао да се то у практичном смислу изражава у одбијању учешћа на псеудомировним конференцијама које организују Кијев и његови западни савезници, са циљем да прогурају ултимативну „формулу мира“ која би могла да доведе само до ескалације сукоба.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Моргулов је приметио и да је антируска и антикинеска агенда „погодно покриће за експанзију НАТО-а у Азијско-пацифичком региону“.

Према његовим речима, везе између Русије и Кине су ефикасније од класичних савеза из доба Хладног рата.

Главне одлике руско-кинеских односа су равноправност – нема „вође“ и „следбеника“, као и немешање у унутрашње ствари.

Амбасадор је додао да трговинске везе између Москве и Пекинга показују снажну динамику, упркос покушајима Запада да их омета.

Русија и Кина 2. октобра обележавају 75 година од успостављања дипломатских односа. Совјетски Савез је био прва држава која је признала Народну Републику Кину већ следећег дана након њеног проглашења.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ