Свет

РУСИ ДИГЛИ У ВАЗДУХ ЦЕЛУ КОМАНДУ 37. БРИГАДЕ: Украјински официри и војници се окупили у школи, а онда је долетео Искандер

Фото: Јутјуб

Руска војска напала је школску зграду у селу Великаја Александровка у Херсонској области.

Некадашње просторије образовне установе украјинска војска је дуго користила као неку врсту штаба, где су се одржавали разни састанци официра, тврде руски извори уз приложени видео на коме видимо сцене доласка бројних возила а затим и директан погодак Искандера у школу.

Официри 37. одвојене бригаде маринаца Оружаних снага Украјине окупили су се у школским ходницима. Међутим, и пре почетка догађаја, информације о томе су биле на располагању руским обавештајцима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Оружане снаге Русије успеле су да сниме извиђачком беспилотном камером долазак неколико аутобуса и преко десет аутомобила одједном у Велику Александровку. Укупно је на састанку учествовало око 70 официра јединице, тврде руски извори.

Међутим, догађај није стигао ни да почне, наводе Руси. Чим су се официри бригаде окупили у школској згради, ударио је руски оперативно тактички ракетни комплекс Искандер-М. Као резултат удара, формација је наводно изгубила око 40 официра и још око 20 војних лица. Поред тога, уништена су три минибуса и 12 возила.

Вреди напоменути да у последњих месец дана ово није први овакав удар, чији је разлог истовремена концентрација великог броја особља у једном објекту.

Претходно су погођене локације украјинских војних и страних плаћеника у Харкову, Запорожју и Полтави, где је, услед руских удара, живот изгубило неколико стотина војника.

Пре само једног дана Руси су уништили воз украјинских снага код Николајева и фабрику Јужмаш у Дњепропетровску, такође ракетним системом Искандер.

Искандер не прави паузу, дејствује свакодневно

Сваки пут кад се спомене Искандер, зна се да је негде у Украјини настала прилична штета. Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ руског ГЛОНАСС-а.

Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Ово је једно од ретких руских (совјетских) средстава које је добило лично име. Или добијају имена по биљкама (васиљок, љепесток, акација, гвоздика, хризантема, маслачак), или по конструкторима.

Да је Искандер заиста искушење сваке ПВО, као и детаљну студију о систему можете прочитати кликом овде.

Искандер-М има домет од скоро 500 километара. Може бити наоружан различитим конвенционалним бојевим главама, укључујући бојеву главу касетне муниције, бојеву главу са појачаном експлозијом са експлозивом гориво-ваздух, високоексплозивну фрагментациону бојеву главу, пенетратор тла за разбијање бункера и електромагнетни импулсни уређај за антирадарске мисије.

Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ ГЛОНАСС-а. Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Русија је драстично повећала производњу ракета Искандер-М након почетка своје “специјалне војне операције” у Украјини пре више од две године.

Након тога, руска војска је драстично појачала коришћење система Искандер у последњих неколико месеци, оштетивши или уништивши десетине украјинских циљева од високог значаја. О употреби Искандер система, већ дуже од два месеца стижу вести апослутно сваки дан.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ