Свет

РЈАБКОВ УПОЗОРИО ВАШИНГТОН: Одмах ћемо одговорити истом мером

Фото: Јутјуб

Повлачење ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба није једнако повлачењу и Русија наставља да се понаша у складу са његовим духом и словом, поручио је руски дипломата

Ако Сједињене Америчке Државе предузму мере за обнављање тестирања нуклеарног наоружања, Руска Федерација ће одмах реаговати на исти начин, поручио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков за РТ.

„Ни наше оружје неће зарђати. Одмах ћемо одговорити истом мером“, рекао је заменик министра.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Коментаришући руско повлачење ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба у новембру 2023. године, Рјабков је истакао да је Москви „понестало стрпљења“.

„Чекали смо 23 године, тачка је стављена. Шта ће се даље десити је отворено питање. Одговор зависи од става који ће заузети САД и њихови савезници“, рекао је Рјабков.

Како је објаснио, повлачење ратификације није једнако повлачењу из Споразума и Русија наставља да се понаша у складу са његовим духом и словом.

Русија је прошлог октобра званично опозвала ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба и тако стала у ред са САД и још осам земаља које не признају тај договор.

Иако се у неким медијима појавила панична информација да је свет на корак од нуклеарног рата, руски представник при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов је појаснио да Москва не намерава да настави нуклеарна тестирања, а да је главни циљ да буде равноправна са Вашингтоном.

Руски званичници су небројено пута понављали да Москва неће спроводити нуклеарне пробе све док то не почну да раде САД. Опозив договора је у складу са националним интересима земље. Америци не одговара овај потез Москве јер Русија сада не мора да се обазире на међународни документ који јој је везивао руке.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ