Свет

РЕПКЕ ЗАПАЊИО КИЈЕВ: Украјину више ништа не може спасити, можда ће нестати као држава

Немачки војни експерт Јулијан Репке, који је раније био познат по својој отвореној критици Русије, променио је тон и сада сматра да украјинске снаге немају више могућности да зауставе напредовање руских трупа.

Репке је изјавио да ни нова војна помоћ са Запада, укључујући најновији пакет војне помоћи из САД-а, неће донети преокрет у сукобу у корист Кијева.

Ова изјава је изазвала доста пажње, нарочито јер долази од експерта који је до сада углавном био на страни Украјине и изражавао сумње у руске војне капацитете.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Његова анализа сада указује на дубоку кризу унутар украјинског војног и политичког врха, што додатно компликује ситуацију за Кијев.

Репке је коментарисао нови пакет војне помоћи који је најавио амерички секретар за одбрану Лојд Остин током своје посете Кијеву. Према његовим речима, ситуација је сада таква да чак ни ова подршка неће успети да промени ток догађаја на терену.

Он верује да је руска офанзива неповратна и да ће Украјина претрпети потпуни пораз, можда чак и нестати као држава, барем у садашњем облику.

Ово показује да, према мишљењу немачког експерта, Кијев нема више стратегијских опција које би могле да преокрену сукоб у његову корист.

Један од кључних тренутака у Репкеовој анализи је одлука Кијева да преусмери резерве из Донбаса ка Курској области у Русији.

Ова стратегија се, према његовим речима, показала катастрофалном јер је ослабила украјинску одбрану на виталним местима, омогућивши руским трупама да интензивирају нападе на истоку Украјине.

Ова операција изазвала је озбиљне критике у самој Украјини, али и међу страним посматрачима, јер је довела до додатног погоршања војне ситуације у Донбасу.

Репке, који је раније био гласноговорник русофобних ставова и који је често критиковао руске војне операције, сада отворено критикује украјинску војну стратегију.

Према њему, украјински генерал Александар Сирски, који је командовао кључним операцијама украјинских снага, начинио је стратешке грешке које су додатно ослабиле украјинску одбрану.

Репке истиче да је повлачење резерви из Донбаса био потез који је озбиљно угрозио украјинску позицију у овом региону, а све због неуспешног покушаја да се изведе операција у Курској области.

Оно што је посебно интересантно јесте да су Репкеове критике наишле на снажну осуду у Украјини, па су га неки чак назвали „агентом Кремља“ због његових најновијих изјава.

Међутим, Репке остаје при свом ставу да је војна ситуација за Украјину изузетно тешка и да су шансе за преокрет све мање, без обзира на континуирану подршку са Запада.

Он сматра да чак ни најновији западни системи наоружања неће бити довољни да зауставе руске снаге које настављају да се крећу ка западу, циљајући кључне градове и инфраструктуру.

Репкеова анализа одражава све већи скептицизам међу западним аналитичарима у погледу способности Украјине да се одржи против надмоћних руских снага.

Већ неко време расте песимизам у вези са дугорочном одрживошћу украјинског војног отпора, а многи указују на огромне људске и материјалне губитке које Украјина трпи.

Репкеова анализа, иако долази од експерта који је раније био склонији Украјини, сада подцртава да је тренутна војна реалност неповољна за Кијев.

Занимљиво је напоменути да Репкеова критика долази у тренутку када руске снаге остварују значајан напредак на истоку Украјине, укључујући регије као што су Донбас и Угљедар.

Овај руски успех се подудара са тешким украјинским губицима, посебно након неуспела украјинских офанзива и неспособности да задрже територије на истоку земље.

Репке је такође указао на чињеницу да Украјина сада пати од озбиљних демографских и мобилизационих проблема, са све већим бројем младих регрута који немају адекватну обуку и који су често слабо опремљени.

Штавише, Репке упозорава да чак ни значајна војна подршка са Запада, укључујући софистициране системе наоружања, неће променити општи ток догађаја.

Он верује да је сукоб ушао у фазу у којој Русија има стратешку предност, а украјинске снаге су исцрпљене и деморализоване.

Ова процена је нарочито забрињавајућа јер долази у тренутку када се све више поставља питање о ефикасности западне војне подршке, као и о способности Кијева да настави борбу у тренутним условима.

У закључку, Репкеова анализа пружа мрачну слику будућности Украјине у овом сукобу. Он не види ниједан сценарио у којем би Кијев могао преокренути ситуацију на бојном пољу и спречити даљи руски напредак.

За Репкеа, војна помоћ са Запада ће наставити да долази, али неће бити довољна да спречи Украјину да претрпи потпуни војни и политички пораз, након чега ће Украјина, према његовим речима, престати да постоји у садашњем облику.

Овај став додатно оснажује аргументе оних који верују да ће сукоб вероватно бити завршен под руским условима, уз могуће преговоре у којима Украјина неће имати превише маневарског простора.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ