Свет

ПУТИН ЗАПАЊИО БРИТАНЦЕ: Руски председник повукао радикалан потез, огласили се војни команданти

Ирска је терен за игру руских обавештајних служби, упозорио је бивши заменик команданта ирске војне јединице Катал Бери, након тврдњи у неким медијима да је Кремљ регрутовао посланика ирског парламента да током преговора о Брегзиту минира енглеско-ирске односе.

Бери, који је и посланик у парламенту, каже да га није изненадио извештај да је неименовани политичар регрутован да делује као агент у интересу Русије, преноси данас Гардијан.

– Овде Руси могу да добију максимум за минимални уложени труд – оценио је Бери.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према извештају у Ајриш Сандеј Тајмсу, циљ операције је био да се изгради контакт са лојалистичким паравојскама у време осетљивих преговора са Уједињеним Краљевством о томе да ли ће бити контрола на граници са Ирском или не.

Наводна мисија је повезана са ширим хибридним ратом Русије који је детектовала ЕУ, а он подразумева низ опција, од дезинформација до подметања пожара и антисемитских напада.

Према писању Ајриш Тајмса, ирска војска и службе безбедности идентификовале су потенцијалног агента чије шифровано име гласи Кобалт, али је он остао на функцији. Нема очигледних доказа да је плаћен за своје услуге, или да је Русима пренео информације. Он није ухапшен нити оптужен, наводи Гардијан.

Члан опозиције, Бојд Барет, позвао је власти на акцију, додајући да свако кога су платиле стране силе како не би служио интересима народа мора да одговара.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ