Русија

ПОЧЕЛО ЈЕ! ПУТИН ПОВУКАО СТРАШАН ПОТЕЗ: Русија „на готовс“ ставља ракетне лансере способне за нуклеарне нападе (ВИДЕО)

Системи за лансирање нуклеарних ракета одведени су на „борбене патролне руте“ у Русији, јавили су државни медији те земље, а пренео је Њузвик.

Новинска агенција Тасс објавила је видео снимак на којем су, како се види, лансери за интерконтиненталну балистичку ракету „Јарс“. На снимку насталом током дана види се како се оружје избацује из складишта, а затим следе кадриви лансера који се, у конвоју, рећу путем у неназначеном правцу.

Њузвик подсећа да је Јарс РС-24 у саставу од три батаљона распоређен 2011. године, док су два батаљона другог пука стављена на борбено дежурство прошлог децембра.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Наводно је овај пут руска војска обављала задатке који су укључивали „тестирање маневарских дејстава на рутама борбеног патролирања у оквиру борбеног дежурства“, као и организовање маскирања и борбене заштите.

„Такође, војници ће разрадити питања супротстављања диверзантским и извиђачким групама“, додала је агенција Тасс.

Јарс РС-24 (НАТО ознака СС-29) је стратешка нуклеарна ракета са дометом до 7.500 миља и дометом тачности од 250 метара (750 стопа), према специјалном војном и одбрамбеном издању Арми Рецогнитион. Може се монтирати на носаче камиона или поставити у силос.

Од почетка своје потпуне инвазије на Украјину у фебруару 2022. године, руски председник Владимир Путин је упутио двосмислене претње о атомском оружју своје земље које су појачали пропагандисти Кремља који хвале нуклеарне способности Москве и прете ударима на земље које подржавају Кијев.

Међутим, стручњаци сумњају да би Путин прибегао размештању тактичког нуклеарног оружја, које има мањи домет од стратешког наоружања, али се може користити на бојном пољу.

Путин је прошлог месеца најавио измене московске нуклеарне доктрине, наводећи околности у којима би Русија могла да употреби нуклеарно оружје. Они сада укључују могућност њихове употребе против ненуклеарних држава које подржавају нуклеарне силе, као знак за Украјину, подсећа Њузвик.

Извор: Њузвик

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ