Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! ИСПЛИВАЛИ СНИМЦИ: Амерички тенкови по први пут на руској територији (ВИДЕО)

Први пут током сукоба на руској територији примећени су амерички тенкови М1А1 Абрамс.

Снимак који је објавила 47. одвојена механизована бригада Оружаних снага Украјине приказује тенкове Абрамс и борбена возила пешадије Бредли који делују у рејону села Новоивановка, Курска област.

Овај догађај постао је значајан тренутак, пошто тенкови америчке производње раније нису коришћени у украјинским нападаима у Русији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Занимљиво је напоменути да су снаге 47. бригаде, која се сматра једном од борбено најспремнијих у редовима Оружаних снага Украјине, пребачене у Курску област у тренутку када се украјински положаји у правцу Покровског суочавају са озбиљним потешкоћама.

Овај маневар може указивати на то да Оружане снаге Украјине настоје да појачају своја дејства у другим секторима фронта, пребацујући пажњу на нове регионе.

Видео који је објавила украјинска страна демонстрира употребу америчке опреме у руској позадини, што поставља питања о будућим плановима Кијева да прошири зону борбених дејстава и ескалира сукоб.

Подсетимо, командант јединице специјалних снага Ахмат, Апти Алаудинов, саопштио је 22. августа да је први амерички тенк М1А1 Абрамс који су користиле украјинске трупе погођен у правцу Курска, међутим, своје тврдње тада није подржао никаквим конкретним доказом.

Како се украјинске операције у Курску настављају, чини се да Руси напредују у потискивању Украјинаца са својих граница и одбијању нових украјинских упада у друге руске пограничне регионе, као што су Брјанск и Белгород.

Западни тенкови и борбена возила пешадије пребачени су у Украјину у оквиру програма велике војне помоћи Сједињених Држава и њених савезника. Сада њихово ангажовање у пограничним регионима Русије постаје нова фаза војних операција.

М1А1 Абрамс је амерички главни борбени тенк који је 1980-их развио Генерал Динамицс. У питању је унапређена верзија тенка М1 Абрамс, са побољшаном оклопном заштитом, укључујући употребу уранијумског оклопа, и новим глатким топом од 120 мм.

М1А1 је опремљен снажним гаснотурбинским мотором који обезбеђује високу мобилност и брзину. Тенк је активно коришћен у сукобима као што је Заливски рат, где је показао високу ефикасност. Остаје један од најнапреднијих тенкова на свету, у служби америчке војске и бројних савезничких земаља.

Што се тиче њиховог учинка у Украјини, извештаји из различитих извора сугеришу да су преко 20 америчких тенкова Абрамс, руске трупе већ претвориле у старо гвожђе.

Први потврђени губитак тенка Абрамс на украјинском фронту догодио се 26. фебруара, само три дана након што су ова возила први пут виђена у борби.

Суочена са значајним губицима у фебруару и марту, украјинска војска је одлучила да повуче своје преостале тенкове Абрамс до краја априла због забринутости за њихову рањивост. Међутим, број жртава је наставио да расте, са значајним инцидентима 3. маја и 30. јула. који су се касније наставили.

Претходне информације из медија указују на то да је половина ових тенкова потпуно уништена, док су остали претрпели значајна оштећења и захтевају поправке.

Извор: oruzjeonline

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ