Свет

ПАЛА НЕОСВОЈИВА ТВРЂАВА: Руси подигли заставу (ВИДЕО)

Руске трупе стигле су до центра Вухледара, бастиона на стратешком узвишењу у источној Украјини који је одолевао руским нападима од почетка инвазије, рекао је у уторак регионални гувернер украјинске области Доњецк, преноси Ројтерс.

Украјинска војска је потврдила да се повукла из Вухледара, пренела је „Украјинска правда“ позивајући се данашње саопштење групе снага Хортиција.

– Виша команда је овластила маневар повлачења јединица из Вухледара како би спасили особље и војну опрему и заузели положаје за даље операције – наводи се у саопштењу које преноси „Украјинска правда“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како руски војници машу заставом са врха бомбардоване вишеспратнице и развијају другу заставу на металном торњу на крову.

Ројтерс је утврдио да се снимак поклапа са уличним обрасцима Вухледара.

Друге слике приказују дим како се диже изнад рушевина малог рударског града, великог ратишта на којем су украјинске јединице одбиле претходне оклопне руске нападе током две и по године рата.

– Непријатељ је већ скоро у центру града – рекао је регионални гувернер Вадим Филашкин украјинској телевизији, описујући ситуацију као веома тешку.

Вухледар има неуобичајен стратешки значај због своје висине и локације у близини споја два главна фронта, у источној и јужној Украјини. Руске снаге су прошле недеље стигле до предграђа и појачале офанзиву последњих дана, наводи Ројтерс.

Руски медији: Наше снаге су потпуно заузеле Вухледар

Руски медији су у уторак јавили да су њихове снаге “потпуно заузеле Вухледар, који је сада део Русије”.

Упад у Вухледар је изведен и са истока и са запада града. Стиче се утисак да је већина припадника украјинских снага успела да се повуче. Руску тробојку подигли су јуришници 36. моторизоване бригаде 29. армије, стоји у извештају.

Док су се преносиле вести о тешком положају украјинских снага, руске снаге су већ планирале следеће кораке на овом правцу и већ активно напредују према селу Богојављенка, како се додаје.

Заузет и центар Торецка?

Руски и украјински извори наводе да су руске снаге “заузеле” и центар Торецка (по руском Ђержински), у којем се воде жестоке борбе, те место Нелеповку код Торецка. Украјинске снаге изгубиле су контролу и над источним и јужним деловима Торецка, наводи се.

Пробој руских снага у центар Торецка могао би да доведе до тога да украјинска групација у овом граду буде пресечена на два дела – јужни и северни.

Најбржи темпо руских снага за више од две године

Од августа, московске трупе у источној Украјини напредовале су најбржим темпом за више од две године, уз мало застоја упркос томе што су украјинске снаге извршиле изненадни упад у руску област Курск, пише Ројтерс.

Претходни руски напади на Вухледар били су посебно крвави, са тенковима и оклопним возилима који су нападали отворено тло. Украјинске војне јединице објавиле су у уторак слике руских тенкова запаљених на пољима. Олександр Мусијенко, украјински војни аналитичар, рекао је да је руско напредовање у Вухледару коштало Москву због великих жртава, али да би закомпликовало украјинску позицију на истоку.

– Његова одбрана је била кључна за ометање бржег и стрмог напредовања непријатеља у рејону Доњецка. Да није било Вухледара, да није било наших јединица тамо, мислим да би сада било много теже, рецимо у правцу Курахова – рекао је Мусијенко.

Потпуна контрола над Вухледаром би помогла московским трупама у њиховом даљем напредовању у региону, дајући им положаје на висинама за артиљеријску ватру, наводи Ројтерс.

Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је на већу подршку Запада како би се земљи омогућило да потисне Русе, укључујући и дозволу да користи оружје дугог домета за ударе дубоко у Русију.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ