Свет

ОВА ОДЛУКА МОЖЕ ЗАПАЛИТИ СВЕТ: Јужна Кореја шаље смртоносно оружје у Украјину?!

Фото: shuterstock

Јужна Кореја разматра могућност снабдевања Украјине „офанзивним“ оружјем као одговор на јачање војних веза између Северне Кореје и Русије.

Одлука је уследила пошто је Сеул позвао амбасадора Русије због обавештајних извештаја који наводе да Северна Кореја шаље 1.500 специјалаца у Русију овог месеца како би учествовали у рату у Украјини.

Високи званичник из кабинета председника Јун Сук Јола изјавио је да Јужна Кореја разматра могућност снабдевања Украјине смртоносним оружјем. Најава долази као одговор на војну сарадњу између Пјонгјанга и Москве. „Разматрамо снабдевање одбрамбеним оружјем као део фазног приступа, а ако буде потребно, можда ћемо размотрити и офанзивне мере,” рекао је званичник новинарима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Зашто жури Јужна Кореја?

Због овакве намере Јужне Кореје, рађају се поједина логична питања. Да ли Јужна Кореја види неку опасност по себе, у случају да војници Северне Кореје ратују за Русију, или је у питању само изговор да се Украјина додатно наоружава? Тренутно не постоје чврсти докази да војника из СК уопште има у Русији.

Такође, евентуално ангажовање Корејанаца од стране Русије није агресиван чин према Сеулу.

Зашто Сеул жели директно да се умеша у рат са Русијом?

Национални савет за безбедност Јужне Кореје (НСЦ) је у саопштењу поручио: „Наша влада позива на хитно повлачење севернокорејских трупа, и ако се тренутна војна сарадња између Северне Кореје и Русије настави, нећемо остати пасивни и одговорићемо оштро заједно са међународном заједницом“.

Жеља Володимира Зеленског да укључи у сукоб и Јужну Кореју је пре само недељу дана деловала као усамљени и наиван покушај. Сада се стиче утисак да је у питању координисана акција. Зеленски је оптужио Северну Кореју да пребацује војнике у Русију. Потпуно спонтано, рекло би се, Јужна Кореја објављује да има доказе о пребацивању трупа Северне Кореје у Русију.

Јужна Кореја такође разматра могућност слања тима особља у Украјину. Они би “надгледали” севернокорејске трупе које се распоређују за подршку Русији. Ове информације наводи извор из владе за агенцију Yонхап.

Овај потез представља значајну промену у политици Сеула. Јужна Кореја је историјски избегавала слање оружја земљама укљученим у активне сукобе. Сеул је искључиво слао хуманитарну и другу помоћ.

Председник Русије Владимир Путин посетио је Пјонгјанг у јуну ради билатералних разговора са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном. Тада су потписали споразум о стратешком партнерству. У њему се наводи да ће „друга страна пружити војну и другу помоћ без одлагања свим средствима која јој стоје на располагању”.

Извор: Србија Данас/ТВ Фронт

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ