Свет

ОРБАН ЗАТРЕСАО ЕВРОПУ: Прети да ће урадити ово

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да ће Мађарска почети да шаље мигранте у Брисел, ако Европска унија буде инсистирала на казни од 200 милиона евра, коју је Суд правде изрекао Будимпешти због кршења правила о азилу.

„Ако Брисел истраје у одлуци да нас казни, добиће оно што жели. Ми ћемо мигранте који куцају на наша врата одвести на главни трг у Бриселу“, рекао је Орбан, преноси Политико.

Крајем августа мађарска влада је дошла на идеју, позајмљену уз малу модификацију из америчког републиканског приручника, да сваком мигранту који покуша да уђе у земљу да карту у једном правцу до Брисела.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Претходна одлука највишег суда ЕУ у јуну приморала је Будимпешту да усвоји политику према избеглиоцама „без притвора“, што значи да не може да задржи тражиоце азила у „транзитним зонама“ сличним затворима.

Градоначелник Брисела и други белгијски званичници критиковали су идеју Будимпеште, назвавши је „провокацијом која је у супротности са европским обавезама“, док Орбан инсистира да је пресуда Суда правде неправедна, посебно пошто земље западне Европе пооштравају сопствене граничне контроле.

„Ера слободног путовања се ближи крају“, рекао је Орбан у парламенту, мислећи на одлуку Немачке да привремено уведе контролу на својим границама и на став новог француског премијера Мишела Барнијеа о пооштравању граничних контрола.

Орбан је рекао да је „све што су морали да ураде“ да би избегли ову ситуацију било да „следе мађарски пример и да уопште не пуштају мигранте унутра“.

Чак и када се наша политика „покаже исправном“, Мађарска се и даље кажњава због „одбране европских граница“, казао је Орбан.

Извор: ФоНет

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ