Свет

НИЈЕ ДОБРО! ПУТИН СЕ ХИТНО ВРАТИО У КРЕМЉ НА ВАНРЕДНИ САСТАНАК: Кијев добио дозволу за напад?

Владимир Путин, председник Русије, одржао је неочекивани хитан састанак у Кремљу, што је одмах привукло пажњу међународне заједнице и подстакло разне спекулације на глобалним форумима.

Страни медији пишу да је Украјина наводно добила одобрење за извођење напада дубоко унутар руске територије, што би представљало нову и опасну фазу у рату између ове две земље.

Ако се ове информације испоставе тачним, ситуација би могла довести до озбиљне ескалације сукоба, са далекосежним последицама не само за регион, већ и за међународну стабилност.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Посебну забринутост изазива могућност да би Русија могла реаговати крајње оштро. У последње време, руски министар спољних послова Сергеј Лавров у више наврата је наговестио да би Русија могла размотрити употребу нуклеарног оружја уколико се осети директно угрожена на својој територији.

Ова изјава долази у контексту већ напете ситуације у којој би додатни удари на руску инфраструктуру или војне циљеве могли бити виђени као озбиљна претња по националну безбедност Русије.

С обзиром на Лавровове коментаре и најновије догађаје, међународна заједница страхује да би хитни састанак у Кремљу могао бити увод у нову серију сукоба који би били не само бруталнији, већ и далеко опаснији по глобални мир. Страхује се да би свака непромишљена акција могла изазвати ланчану реакцију, у којој би се конфликт проширио и захватио већи део Европе, а можда и шире.

Посматрачи из целог света прате ситуацију са великом забринутошћу, јер евентуална украјинска акција на руској територији могла би бити повод за оштру и немилосрдну руску одмазду.

Такав развој догађаја би значајно изменио динамику рата и безбедносну ситуацију у Европи, која већ годинама балансира на ивици између дипломатског решења и опасне војне ескалације.

Ескалација би могла имати непредвидиве последице по међународне односе, док би свака грешка у процени могла гурнути свет у још већу кризу.

Језиво страдање украјинске војске: Руси их чекали

Јединице групе трупа „Југ“ побољшале су своје борбене положаје дуж линије фронта, наневши непријатељу значајне губитке.

Према најновијим информацијама, непријатељ је изгубио до 900 војника, пет возила, као и неколико важних артиљеријских система укључујући америчке хаубице М777 и М198, и 152 мм самоходну артиљеријску јединицу Акација. Током операције уништено је и складиште муниције.

Истовремено, јединице групе трупа „Центар“ ослободиле су насеље Крутој Јар у Доњецкој Народној Републици.

У овим борбама непријатељ је претрпео губитке од око 635 војника, изгубио амерички оклопни транспортер М113, три борбена оклопна возила, два аутомобила, као и неколико артиљеријских система, укључујући хаубицу МСТА-Б од 152 мм и више топова и хаубица различитих калибара.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ