Регион

НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА У БИХ: Најцрње слутње се обистиниле, стижу нове поплаве

Синоћ су око поноћи на терен позвани и припадници горских служби спасавања да помогну у евакуацији становништва у Коњицу и Јабланици. Позване су екипе из Мостара, Широког Бријега, Чапљине и Посушја, које су са 15-ак аутомобила кренуле на север. Иза поноћи ГСС Прењ је на својим Фејсбук страницама замолио све Коњичане који имају теренска возила да одмах дођу како би се она ставили у функцију превоза људи. Како се може видјети на друштвеним мрежама, Коњички штаб цивилне заштите наредио је и евакуацију Клиса.

До евакуације је дошло због прогнозе Федералног хидрометеоролошког завода, који је упозорио на могуће обилне падавине у Херцеговини, са до 60 литара кише по метру квадратном, што би поново могло изазвати бујичне потоке и клизишта.

Подсећамо, у ноћи са четвртка на петак разорне поплаве и клизишта захватиле су подручја Јабланице, Коњице, Кисељака, Фојнице и околних места, где је у Херцеговачко-неретванској области живот изгубило 19 особа, док су три особе погинуле у општини Фојница.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Хитна евакуација становништва почела је у уторак касно увече са подручја која су протеклог викенда страдала у поплавама и одронима камења у северном делу Херцеговине, након најављених обилних падавина.

Како је у вечерњим сатима саопштено из Кризног штаба Херцеговачко-неретванске жупаније са седиштем у Мостару, одмах је започета евакуација становништва са угрожених подручја Јабланице и Коњица, а врше је припадника цивилне заштите и других хитних служби уз подршку спасилачких екипа на терену.

У хитном обавештењу се наводи да се људи морају евакуисати из угрожених подручја најкасније до 2 сата ујутру. Они ће бити смештени у раније организована колективна прихватилишта у школама и спортским салама, где ће им бити обезбеђени кревети, храна, вода и основне хигијенске потрепштине.

Ове мере се спроводе због упозорења Федералног хидрометеоролошког завода, који за ноћ прогнозирају обилније падавине са до 60 литара кише по метру квадратном, што може довести до нових бујичних потока и клизишта у већ угроженим подручјима.

У поплавама и клизиштима у северном делу Херцеговине и централном делу Босне и Херцеговине страдале су 22 особе, а за још осам се трага.

Извор: Телеграф.рс/Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ