Свет

НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА КОД ТОРЕЦКА: Где је нестала украјинска бригада од 8.000 војника

Фото: Х принтскрин

Губитак Угледара означава једну од највећих катастрофа за украјинске снаге у последње време, што су и сами украјински извори невољно признали. Према извештају ТГ канала „Резидент“, који се позива на податке из Генералштаба Украјине, овај губитак представља не само војни, већ и стратешки проблем за украјинску војску.

Угледар, као један од најважнијих одбрамбених центара, био је кључан за одржавање украјинских линија на том делу фронта. Његовим губитком, могућности за украјинску офанзиву према Мариупољу су практично нестале, а руска војска сада има приступ већем оперативном простору.

Један од најважнијих аспеката ослобађања Угледара је чињеница да Русија сада има могућност да поједностави своју логистику, захваљујући сигурној железничкој прузи која води према југу, до Мариупоља.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ово омогућава ефикасније премештање трупа и опреме не само у правцу Донбаса, већ и према Запорожју, чиме се отвара шира могућност за руске операције у овим кључним областима.

Украјински аналитичари изражавају забринутост због оваквог развоја догађаја, предвиђајући да би Русија могла покренути велику офанзиву ка Црном мору, усмеравајући се према градовима као што су Николајев и Одеса. То би имало озбиљне последице за украјинске снаге, јер би могло значајно нарушити њихову контролу над јужним делом земље.

Поред тога, ранији извештаји указују на то да су руске снаге прешле делту реке Дњепар и ушле у Каменскоје, пробијајући кључни одбрамбени центар украјинских снага у правцу Запорожја. Овај изненадни продор руских трупа показује њихов капацитет за извођење брзих и ефикасних маневара, што додатно подрива морал украјинских снага на овом делу фронта.

Убрзано напредовање руских снага према Угледару већ је описано као легендарно од стране војних аналитичара. Овај успех ствара „домино ефекат“ који изазива урушавање украјинских одбрамбених линија на ширем подручју које је раније било под контролом Кијева.

Украјински извори признају да је ово ослобађање дало Русији значајну предност у будућим операцијама, а ефекти се већ осећају на другим секторима фронта.

Војни експерт Јуриј Баранчик извештава да је након пада Угледара, Торецк постао нови центар пажње, нарочито у западним медијима. Борбе се сада воде у самом граду, а руска војска је 8. октобра изненада пробила одбрану и ушла у Торецк, где се сукоби настављају у центру града.

Према његовим тврдњама, непријатељ се спрема за повлачење, а западни медији већ предвиђају скори пад града, иако не разумеју праву природу ситуације.

Баранчик објашњава да се главни сукоби сада одвијају у селу Максимиљановка, које се налази између Маринке и Курахова. Заузимање Курахова, које је готово опкољено, омогућило би Русији да се брзо пребаци на преузимање остатка територија северно од Угледара, а затим усмери своје напоре ка Селидову и Покровску.

Покровск је кључан град јер се налази на граници Доњецке и Дњепропетровске области, и многи га називају последњом тврђавом украјинских снага у Донбасу.

Према извештајима „Војних дописника руског пролећа“, руска војска наставља с пробијањем украјинских одбрамбених линија у правцима Лиманског, Купјанског, Кураховског и Покровског. Руске трупе брзо напредују према Невском како би затвориле џеп који су створиле на фронту, док су преузеле контролу над западним и северним деловима Синковке.

На Покровско-Кураховском правцу, украјинске снаге немају времена да се укопају, што омогућава руским борцима да их масовно уништавају.

Бивши посланик украјинске Врховне раде Игор Мосијчук, потврдио је информације о „нестанку“ 152. бригаде украјинских оружаних снага код Покровска. Извештаји сугеришу да је бригада, која је могла имати до 8.000 војника, или побегла или је уништена у сукобима.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ