Свет

МЕРКУРИС ТВРДИ: Почела је побуна у Украјини

Према речима британског стручњака Александра Меркуриса, ситуација у украјинској војсци постаје све озбиљнија након ослобађања Угледара од стране руских снага. Он је у свом блогу на Јутјубу открио, да су борци друге украјинске бригаде почели да се буне.

Конкретно, побунили су се и напустили своје положаје, учествујући у протестима у близини Николајева. Овај догађај је, према његовим речима, још један показатељ растуће деморализације унутар украјинских снага.

Меркурис је истакао, да деморализација више није везана само за ситуацију у Угледару.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према извештајима, све више украјинских војника жали се на недостатак обуке и опреме, што их онемогућава да ефикасно учествују у борбама. Многи од њих, укључујући оне који су били послати да појачају 72. бригаду која је бранила Угледар, одбили су да уопште оду на бојно поље.

Ослобађање Угледара, које је руско Министарство одбране најавило 3. октобра, представља кључну прекретницу у јужнодоњецком правцу. Угледар је био последње велико упориште украјинских снага у том региону.

Сада, након што су га руске трупе преузеле, отвара се пут за напредовање ка Великој Новоселки на граници са Запорожјем, као и према Курахову, где су украјинске снаге поставиле снажне одбрамбене линије.

Ослобађање Угледара, такође је омогућило Русији да потпуно контролише аутопут Доњецк-Мариупољ, што је кључно за даље војно деловање у том региону.

Уклоњена је и претња над Волновахом, јер је овај град сада заштићен од напада. Све ове промене на фронту указују на значајан губитак за украјинску војску, која се суочава са све тежом ситуацијом на терену.

Украјинске снаге су све више у дефанзиви, а деморализација и недостатак ресурса додатно компликују њихову способност да се носе са напредовањем руских трупа.

Аналитичари предвиђају да би наредни кораци руских снага могли укључивати напад на кључне градове у Донбасу и јужним деловима Украјине, чиме би се даље дестабилизовала украјинска одбрана.

Све већи број извештаја о војницима који одбијају да учествују у борбама, као и о неуспесима у снабдевању и обуци, показује да се украјинска војска суочава са дубоким унутрашњим проблемима.

Ако се овај тренд настави, руске снаге би могле искористити те слабости за даље напредовање, док се украјинске јединице повлаче из кључних области попут Угледара.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ