Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ НЕБЕНЗЈЕ: Блиски исток иде ка новом великом рату

РЕГИОН Блиског истока иде ка новом великом рату, док Савет безбедности УН само беспомоћно гледа, изјавио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Он је на седници Савета безбедности нагласио да се брутална кампања у Гази наставља, упркос позивима међународне заједнице да се прекину сукоби.

Према његовим речима, Израел све решава силом, а саучесник САД их подржавају у томе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Осврнувши се на бројне критике које су чланице Савета упутиле Ирану, Небензја је подсетио да се Техеран, након неколико месеци изузетне суздржаности, укључио у сукоб након што је Израел починио низ политичких убистава, укључујући убиство лидера Хезболаха Хасана Насралаха и шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханијеа, када је у те сврхе гађано и срушено неколико стамбених блокова.

Према његовим речима, Израел сноси пуну одговорност за ескалацију која се догодила након тих напада.

– Савет безбедности највише говори о нападу Ирана на Израел. Све стоји у вакууму, као да се ништа није десило у Гази, Либану и Јемену. Поступци Израела довели су већ до неколико хиљада цивилних жртава. Позивамо Израел да сместа повуче војску из Либана и обустави нападе у Појасу Газе – истакао је Небензја.

Он је напоменуо да Русија захтева спровођење Резолуције 1701 Савјета безбедности УН, према којој је Израел обавезан да повуче војску из Либана, а Либан да се повуче на своју територију.

– Сви смо одговорни да уложимо дипломатске напоре за проналажење решења. Да је већина чланица Савета безбедности УН раније предузела нешто, не би се много тога десило, а Израел не би вршио овакве нападе да нема подршку САД – нагласио је Небензја.

Коментаришући изјаве из Вашингтона о томе да Америка посредује у проналажењу решења за сукобе на Блиском истоку, Небензја је истакао да Русија има утисак да Вашингтон сам са собом води посредничке преговоре.

Он је напоменуо да САД снабдевају Израел оружјем упркос убијању великог броја палестинских цивила.

– Израел игнорише мишљење јавности у својој земљи. Постаје јасно да је план Израела да по сваку цену изазове сукоб САД и Ирана. Такав сукоб може да донесе незамислив ниво ескалације и у интересу свих је да се то спречи. Надамо се да ће САД схватити своју одговорност у свему овоме – навео је Небензја.

Он је позвао да се употребе сва средства која Савет има на располагању за заустављаљњње сукоба и спровођење Резолуције 1701.

Коментаришући изјаву израелског министра спољних послова Израела Каца да је прогласио генералног секретара УН Антонија Гутереса непожељном особом, Небензја је нагласио да су такве вести „шамар свима“.

– Позивам да се реагује на такву нечувену одлуку – додао је Небензја.

Извор: Срна

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ