Свет

ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ ГРАДОВА У УКРАЈИНИ ЈЕ ОПКОЉЕН: Руска војска ушла у насеље, воде се жестоке уличне борбе (ВИДЕО)

Русија тренутно контролише око 80 посто Донбаса и Путинове снаге продиру према западу.

Руске снаге воде уличне борбе са украјинским трупама у предграђима Селидова, у тренутку када Русија настоји да преузме контролу над целим Донбасом, јављају блогери. Од фебруара 2022. године, руске снаге су најбрже напредовале на фронту у септембру ове године, иако је Украјина заузела део области Курск.

Највећи пробој остварен је у Донбасу, који Русија жели ставити под пуну контролу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Последњих недеља руске снаге су опколиле градове у Доњецку и онда полако стезале обруч, све док нису приморале украјинске снаге на повлачење. Према блогерима, управо то раде у Селидову, градићу са предратним бројем становника око 20.000.

– У граду се воде борбе за сваку улицу, једну по једну. Напад на Селидово је појачан – написао је Јуриј Подољака, познати проруски блогер из Украјине.

Други блогери су објавили видео снимак интензивног гранатирања града.

Руско министарство одбране није то коментарисало, а није се огласио ни Кијев. Русија тренутно контролише око 80 посто Донбаса површине 117.000 квадратних километара и напредује западно дуж 100 км од 1200 км дуге линије фронта око тактички важних центара Покровска и Курахова.

Рат у Украјини улази, како тврде руски званичници, у најопаснију фазу усред руског напредовања на терену, док Запад размишља како ће се тај рат завршити.

Украјина тражи чланство у НАТО-у, Русија каже да је то неприхватљиво, а САД и кључни НАТО савезници нису јавно одобрили позив Володимира Зеленског да његова земља одмах уђе у чланство западног војног савеза.

Руске снаге контролишу 98,5 посто Луганска и 60 посто Доњецка.

Заједно, ове две регије чине Донбас, колевку рата.

Извор: Србија Данас/Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ