Свет

Гори рафинерија нафте

Ватрогасне бригаде у Хомсу, снаге цивилне одбране, војне јединице и цивилни тимови и даље покушавају да угасе пожар који је пре више од сат времена избио у рафинерији нафте у граду Хомс у западној Сирији, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту СОХР, у рафинерији се види велика ватра и јак пламен, али за сада нема извештаја о жртвама.

Сиријска организација са седиштем у Лондону напомиње да су напади на нафтне рафинерије и цистерне ескалирали од почетка 2024. године, тачније након што је компанија „Ал-Рајоуб“ успела да добије део субвенција за транспорт нафте, који је добијала искључиво компанија „Ал-Катерји“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ово се поклапа са растућим сукобом између две компаније, посебно након што је „Мо’аиад Ал-Рајоуб” одбио да прода возила и камионе његове компаније компанији „Ал-Катерји“, наводи се у саопштењу СОХР-а.

Извори те организације су 21. априла јавили да је велики пожар избио у једном од далековода за сирову нафту у источном делу града Хомса.

У близини места пожара пронађено је и унакажено тело непознате особе, као и резервоар, опрема и алати за вађење нафте, што, како наводи СОХР, указује на покушај групе људи да украде нафту након пробијања водова, што је довело до избијања пожара.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ