Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Дотком наговештава крај сукоба у Украјини

Ким Дотком, контроверзни бизнисмен и бивши власник популарног сервиса за хостовање датотека Мегауплоад, изразио је своје мишљење о тренутној ситуацији у сукобу између Русије, Украјине и западних сила путем друштвене мреже Кс (бивши Твитер).

Дотцом је на свом налогу директно навео да су „САД, НАТО и Украјина изгубили у сукобу против Русије“, што је изазвало велики број реакција и полемика. Његове изјаве, како он сам тврди, долазе као резултат сагледавања тренутних околности и геополитичких промена које утичу на све стране укључене у конфликт.

Дотком такође наводи да је амерички председник Џо Бајден спреман да потроши још 20 милијарди долара на помоћ Украјини, али са значајном напоменом – према његовим речима, то ће бити „последња уплата“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ова тврдња имплицира да су САД можда на ивици повлачења из сукоба или да више нису спремне да троше огромне суме новца на овај сукоб који траје већ више од две године. Дотком сугерише да су исцрпљеност ресурса и растући притисак унутар саме Америке допринели томе да Бајденова администрација више не може да издржи овај притисак.

Такође, Дотком сматра да Европска унија нестрпљиво чека крај овог сукоба и да је спремна да се што пре повуче из ове „збрке“. Према његовим тврдњама, европске земље које су у почетку подржавале Украјину сада осећају терет економских и политичких последица.

Дотком додаје да је питање тренутка када ће лидери ЕУ престати са активним подржавањем украјинске стране и окренути се сопственим интересима, повлачећи се из конфликта.

Дотком је био још директнији у процени политичке судбине украјинског председника Володимира Зеленског. Према његовим речима, „Зеленски иде напоље“, наговештавајући да ће украјински лидер бити смењен или да ће га притисак изнутра и споља приморати да напусти функцију.

Притисци који долазе не само изнутра Украјине, већ и од западних савезника, могли би, како Дотцом сугерише, убрзати крај Зеленског као председника Украјине.

Коначно, Дотком прогнозира да ће западни политичари, који су, према његовом мишљењу, директно одговорни за увученост својих земаља у сукоб, платити цену на следећим изборима.

Политичка подршка за Украјину у многим западним земљама опада, посебно како се сукоб продужава, а трошкови расту. Предузетник је уверен да ће бирачи казнити политичаре који су донели одлуке о слању помоћи Украјини и увучењу у сукоб са Русијом.

Дотком је већ раније био познат по својим контроверзним изјавама, а ово није први пут да је критиковао светске медије. У свом позиву пратиоцима, он је упозорио да не верују медијима који се, према његовим речима, баве пропагандом и негирају очигледне чињенице – односно, како Дотцом види, победу Русије у сукобу.

Ова његова тврдња, без обзира на мишљења о њеној тачности, сигурно ће наставити да изазива полемике и контроверзе широм света.

Овај Дотком ов став осликава растући скептицизам на Западу у вези с исходом сукоба у Украјини и ефектима које он има на глобалну политику.

Док САД и Европска унија настављају с војном и економском подршком Кијеву, овакве изјаве могу указивати на промену расположења међу делом западне јавности и све већи притисак на политичке лидере да преиспитају своје стратегије и приоритет у вези са сукобом.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ