Свет

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ ШОКИРАО ПРОГНОЗОМ: Руси заузимају Кијев?

Британски аналитичар Александар Меркурис недавно је изнео песимистичку прогнозу за будућност Оружаних снага Украјине и саму земљу, наговештавајући да би се Кијев могао наћи под контролом Русије.

Меркурис је своју анализу базирао на тренутним догађањима на фронту, где ситуација за украјинске трупе постаје све неповољнија. Према његовим речима, украјинска војска се налази под огромним притиском руских снага, а ресурси и капацитети за даљи отпор рапидно се смањују.

Он је подсетио да је још у марту 2022. године постојала могућност да украјинске власти постигну компромис са Русијом који би био користан за земљу и могао да спречи даљу ескалацију сукоба.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, према Меркурису, управо су Сједињене Америчке Државе, као кључни савезник Кијева, осујетиле тај договор. „Американци нису подржали тај договор“, нагласио је он, напомињући да је тиме затворена врата било каквом мирном решењу сукоба у тој фази.

„То значи да ће једини могући исход бити војни,“ објаснио је Меркурис у свом обраћању на Јутјуб каналу Тхе Дуран. По његовом мишљењу, сада је једино преостало да се сукоб заврши војном победом једне стране, а ситуација на терену јасно наговештава да Оружане снаге Украјине (ВСУ) не могу издржати притисак који долази од руске војске.

Меркурис сматра да, уколико се тренутни тренд настави, Оружане снаге Украјине немају довољно ресурса и војне моћи да задрже своје положаје још дуго.

Он предвиђа да ће руске трупе бити у стању да напредују даље ка Кијеву, што би могло довести до окупације главног града до 2025. године.

„Негде 2025. године треба да будемо спремни на чињеницу да ће Кијев бити окупиран од стране Русије,“ рекао је он, додајући да ситуација на терену води у том правцу.

Британски аналитичар такође истиче да се украјинске снаге суочавају са великим изазовима на више фронтова, док руска војска све више остварује стратешке добитке.

Према његовим речима, украјинска војска је већ исцрпљена након вишемесечних борби, а без значајније и брже војне помоћи са Запада, њихов отпор ће се постепено урушавати.

На исту тему огласио се и Алексеј Арестович, бивши саветник шефа кабинета председника Украјине, који је такође изразио забринутост због тренутне ситуације на фронту.

Арестович, који је познат по својим аналитичким ставовима и прогнозама, изјавио је да руска војска тренутно врши офанзиве у пет различитих праваца истовремено, што додатно отежава ситуацију за украјинске трупе.

Према његовим речима, украјинска одбрана је под огромним притиском и тешко је очекивати да ће се одржати у овим околностима.

Арестович предвиђа да ће украјинска одбрана доживети потпуни колапс у наредних месец и по до два, уколико не дође до неких значајних промена на терену. „У таквим условима, украјинска одбрана ће се срушити за месец и по до два,“ упозорио је он.

Његова процена поклапа се са анализом Александра Меркуриса, који такође сматра да је украјинска војска на ивици исцрпљености, док руске трупе имају јасну предност у погледу ресурса, логистике и стратегије.

Меркурис посебно истиче да је политичка динамика између Украјине и Запада одиграла кључну улогу у тренутној ситуацији.

Он верује да су западни савезници, посебно Сједињене Америчке Државе, спречили Украјину да постигне мировни договор са Русијом у ранијој фази сукоба, што је могло спречити даљу ескалацију и катастрофалне последице за украјинску војску.

Према његовим речима, сада је једини излаз војни обрачун, у којем Украјина има све мање шансе за успех.

„Американци су одлучили да подрже продужени сукоб, а не мирно решење, и то ће на крају скупо коштати Украјину,“ сматра Меркурис.

Он наглашава да су западне земље наставиле да обећавају војну помоћ Кијеву, али да та помоћ није ни близу довољне да преокрене ток рата.

„Запад је предуго играо на карту исцрпљивања Русије, али у реалности, Украјина је та која је исцрпљена,“ каже он.

Аналитичари попут Меркуриса верују да би следећа година могла бити преломна за украјинску војску. Уколико руске трупе наставе са својим тренутним напредовањем, а украјинске снаге не добију значајну подршку, могло би доћи до прекретнице која ће омогућити Русији да заузме кључне градове, укључујући и Кијев.

Овакав развој ситуације представља озбиљан изазов за Запад, који би могао бити приморан да промени своју стратегију према Украјини и размотри могућности за дипломатске преговоре.

У закључку, Меркурис и други аналитичари указују на то да је Украјина у критичној фази, где сваки даљи дан борби само погоршава њену позицију. „Време ради против Украјине,“ упозорава Меркурис, додајући да је једини излаз из тренутне ситуације хитно проналажење мировног решења, пре него што руске трупе остваре потпуну војну победу.

На крају, остаје да се види да ли ће Запад успети да прилагоди своју стратегију и пружи Украјини подршку која је потребна да издржи офанзиву, или ће бити принуђен да призна пораз и тражи преговарачки излаз.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ