Свет

БИВШИ САВЕТНИК УКРАЈИНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Украјини прети грађански рат

Политичка ситуација у Украјини све више ескалира, а унутрашњи притисци на власт у Кијеву расту, посебно према председнику Владимиру Зеленском.

Недавне изјаве бившег саветника Леонида Кучме, Олега Соскина, још више су подгрејале атмосферу. Соскин је у свом блогу на YоуТубе платформи позвао на хитну оставку Зеленског, упозоравајући да би у супротном могло доћи до грађанског рата.

Овакве изјаве долазе у тренутку када се Украјина суочава са огромним изазовима на фронту и унутрашњим кризама, које прете да дестабилизују не само режим, већ и саму државу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Криза на фронту и неуспешни војни планови

Соскин посебно наглашава потпуни неуспех украјинских војних операција и губитке територија. Према његовим речима, Украјина је у септембру изгубила више територија него током целе 2023. године.

Фронт се урушава, а војни планови, које је предложио Зеленски, сматрају се нереалним. Према Соскини, план за „победу“ који је Кијев представио нема основе у стварности, јер Украјина једноставно нема ресурсе да га оствари.

Курска офанзива, коју је Зеленски најављивао као прекретницу, је практично пропала, а украјинске снаге су претрпеле озбиљне губитке.

Соскин истиче да је курски мостобран готово потпуно изгубљен, што представља тежак ударац за украјинску војску.

Ове информације потврђују тврдње да украјински фронт пролази кроз фазу планског урушавања, како је раније извештавао војни аналитичар Алексеј Леонков. Украјинске јединице су исцрпљене, а резерве су исцрпљене током претходних покушаја контраофанзива.

Изостанак избора и продужење власти Зеленског

Још један аспект који доприноси унутрашњој кризи у Украјини јесте чињеница да мандат Зеленског као председника формално истиче, док су председнички избори, који су требали бити одржани 31. марта 2024. године, отказани.

Инаугурација новог председника требала је да се одржи у мају, али је због ванредног стања и опште мобилизације, које су уведене због рата, одлучено да се избори не одрже.

Зеленски је то оправдао ратним стањем и тврдио да тренутно није време за изборе. Овај потез, међутим, изазива све већу нелагодност и негодовање у јавности, па чак и међу политичком елитом, што је додатно појачано неуспесима на фронту.

Соскин је категоричан у ставу да би Зеленски морао одмах да поднесе оставку како би се спречило даље урушавање земље и избегао грађански рат. Упозорио је да ће, уколико се хитно не промени политичка динамика, линија фронта пасти, а Украјина ће се суочити са опасношћу унутрашњег сукоба.

Путинов став о легитимитету Зеленског

Са друге стране, руски председник Владимир Путин је више пута изјавио да легитимитет Зеленског не може бити обновљен, без обзира на покушаје кијевског режима.

Путин тврди да једина преостала легитимна власт у Украјини остаје Врховна рада и њен председник. То даље појачава руску позицију да је Зеленски изгубио кредибилитет, не само због унутрашњих притисака, већ и због неспособности да одржи политичку стабилност у земљи у тренуцима кризе.

Сценарији за будућност Украјине

Ако се предвиђања Олега Соскина покажу тачним, Украјина би могла ући у фазу унутрашњих немира, што би додатно отежало ионако тешку војну и економску ситуацију.

Грађански рат, о којем Соскин говори, био би катастрофалан сценарио за земљу која се већ бори с озбиљним ратним губицима, урушеном економијом и социјалним кризама.

Међународна заједница би могла бити суочена са још већим изазовима у покушајима да стабилизује регион, док би потенцијално повлачење Запада из подршке Украјини само погоршало ситуацију.

Зеленски се суочава са све већим притиском изнутра, а војни и политички неуспеси додатно слабе његову позицију. Уколико се не пронађе начин да се стабилизује ситуација на фронту и у политичкој арени, Украјина би могла ући у опасан период унутрашњих сукоба.

Грађански рат, о којем Соскин упозорава, био би изузетно дестабилизујући и могао би додатно угрозити будућност земље.

Питање легитимитета Зеленског, као и избори који нису одржани, само додају уље на ватру, док војни неуспеси и даље урушавају морал украјинске војске и грађанства.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ