Свет

БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ ДИГЛЕ УЗБУНУ У КИЈЕВУ: Нешто опасно се дешава у Белорусији! Шта су ово Руси наумили?

Украјинске безбедносне службе саопштиле су да су уочиле неуобичајене активности руских борбених авиона на територији Белорусије, што може указивати на то да Русија покушава да заштити своје авионе од украјинских напада.

Пре свега, ради се о вредним ловцима МиГ-31К, за које украјинска страна тврди да су пребачени у Белорусију током ове недеље.

Иако ти авиони нису примећени на белоруском тлу од априла 2023. године, 10. октобра су слетели на аеродром Мачулишчи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Последње забележено кретање авиона догодило се у 15:10 по локалном времену 10. октобра“, саопштила је белоруска група за праћење војних активности.

Неочекивани долазак руских авиона у Белорусију изазвао је спекулације међу украјинским званичницима и војним аналитичарима.

„Један од могућих разлога за премештање борбених авиона у Белорусију јесте да Русија покушава да их заштити након успешних украјинских напада на руске аеродроме. Број МиГ-31К авиона је ограничен и важно је да се чувају на сигурном“, наводе стручњаци.

На почетку руске инвазије на Украјину, Русија је имала 12 авиона МиГ-31 у служби. Међутим, украјински напади дроновима оштетили су један авион, а према доступним информацијама, и други авион овог типа је претрпео оштећења.

Украјинци су извели још два напада на ове авионе, а 15. маја у једном од тих напада уништена су два МиГ-31.

Ови авиони могу летети великом брзином и лансирати ракете „Кинжал“ са дометом до 2.000 километара.

„Постављање авиона у Белорусију такође их приближава линији фронта, проширујући њихов борбени домет“, објашњавају војни експерти.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ