Свет

ЗЕЛЕНСКИ ТВРДИ: Прети тотална катастрофа, Путин се спрема да нападне

Украјински председник Володимир Зеленски каже да руски председник Владимир Путин тражи начине да сломи украјински дух и да планира нападе на нуклеарне електране и енергетску мрежу у Украјини.

„Русија је уништила све наше термоелектране и велики део наших хидроелектрана. Овако се Путин спрема за зиму, надајући се да ће намучити милионе Украјинаца. Путин жели да их (грађане Украјине) остави у мраку и да примора Украјину да се преда“, рекао је Зеленски у свом говору на Генералној скупштини УН у Њујорку, који је почео говорећи о дану када су руски тенкови пуцали директно на нуклеарну електрану у Запорожју.

Он је упозорио да би сваки ракетни или напад дроном у енергетски систем Украјине могао да доведе до „нуклеарне катастрофе“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Тај дан никада не сме да дође… Ово су нуклеарне електране. Морају да остану безбедне“, рекао је он и оценио да радијација која би се тада ослободила не би поштовала државне границе.

Зеленски је рекао да је нуклеарна безбедност кључни део „формуле мира“.

Он је нагласио да је украјински народ тај који трпи последице рата и да су деца та која морају да уче разлику између звукове различитих врста артиљерије и дронова. Према његовим речима, Путин је тај који је раздвојио украјински народ, јер је „одлучио да ради шта хоће“. Према његовим речима, не може да буде праведног мира без Украјине и да свака суседна земља Русије у Европи и централној Азији зна да ће „рат доћи и до њих“.

Додао је и да Повеља УН мора да се поштује како би се гарантовало право Украјине на територијални интегритет и суверенитет.

„Руски окупатори морају да се повуку и морамо да позовемо одговорне за ратне злочине. Морамо јасно ставити до знања да је рат завршен“, поручио је Зеленски.

Завршавајући обраћање Генералној скупштини, украјински председник је рекао да жели мир свом народу, „прави мир и праведан мир“, и да за то тражи подршку свих народа света.

Он је рекао да се током Самита Генералне скупштине УН састао с лидерима из целог света и да сви деле исто мишљење – то мора да буде „прави и праведан мир“.

„Ми не делимо свет и то исто тражим и од вас. Не делите свет. Будите уједињени и то ће нам донети мир“, закључио је Зеленски.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ