Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПРАВИ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Лавров најавио оно од чега су сви стрепели

Фото: Фејсбук принтскрин

Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, недавно је истакао како је украјинска територија све мања са сваким неуспелим договором с Русијом.

Он је указао на то да је сваки пут када је договор пропао, на који је Русија била спремна, Украјина губила део своје територије.

Лавров је ову тврдњу подржао примером кршења Минских споразума од стране Украјине, као и неуспешних преговора из 2022. године. Према његовим речима, уколико Украјина настави са сличним понашањем, користећи трикове како би добила на времену, тај план ће бити безуспешан.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Лавров је нагласио да је легимитет украјинске власти угрожен све док тренутни режим остаје на власти. Према његовим речима, украјинско руководство је више пута показало неискреност и склоност обмањивању, што је отежало постизање трајног мира.

Он је изразио наду да ће међународни партнери, попут Кине и Бразила, увидети манипулативне маневре украјинских власти, који имају за циљ да друге државе увуку у сложене и непоуздане ситуације.

Лавров је нагласио да је управо украјинска неспособност за постизање договора довела до немогућности очувања граница из 1991. године.

Осврћући се на историју односа између Русије и Украјине, Лавров је подвукао да Украјина не може одржати своје пређашње границе докле год одбија договоре и преговоре који су више пута били понуђени. Ова особина Кијева је, према његовом мишљењу, директно довела до територијалних губитака.

Шеф руске дипломатије је упозорио и противнике преговора између Русије и Украјине на последице продужавања сукоба. Он је јасно рекао да што дуже траје одбијање преговора, то ће бити теже постићи било какав договор.

Лавров је овим упозорењем, наизглед, указао на све веће трошкове и губитке за Украјину, како на унутрашњем, тако и на међународном плану, док се сукоб продужава без назнаке смирења.

Овај коментар долази у тренутку када се на глобалној сцени појачава притисак да се пронађе дипломатско решење за сукоб између Русије и Украјине. Међутим, Лавров је нагласио да је Русија више пута била спремна на договоре, али да је украјинска страна често саботирала те покушаје, било да је реч о споразумима попут оних у Минску, било кроз друге канале за преговоре.

Лавров је у својим изјавама више пута подвукао да Русија не тражи сукоб, већ да је спремна на преговоре, али је украјинска страна, према његовим речима, често користила дипломатске игре како би избегла истинско решење.

Уколико се ово понашање настави, закључује Лавров, Украјина ће само додатно смањити своју територију и изгубити међународни кредибилитет, док ће се шансе за мир и даље удаљавати.

У закључку својих изјава, Лавров је подвукао да ће међународна заједница морати да препозна разлику између оних који су заиста посвећени миру и стабилности и оних који се користе дипломатијом као средством за одуговлачење и манипулисање.

У том светлу, Русија, према његовим речима, остаје доследна у свом ставу да је мир могућ, али само уколико украјинска страна покаже истинску вољу за постизањем трајног решења.

Извор: wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ