Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПОВУКАО ЈОШ ЈЕДАН СКАНДАЛОЗАН ПОТЕЗ! Москва у неверици

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјинска Врховна рада изгласала је данас закон којим је преименовано 327 насеља која су имала називе у вези са Руском империјом или Совјетским Савезом.

Украјински парламент је 2015. ставио ван закона већину совјетских и комунистичких симбола, имена улица и споменика као део процеса декомунизације, а многи градови, који су добили нова имена под совјетским властима, преименовани су како би одражавали њихов украјински идентитет, преноси „Кијев индепендент“.

Председник Володимир Зеленски је у априлу 2023. потписао закон којим се забрањује давање географских локација у Украјини по руским личностима или историјским догађајима као одговор на руску инвазију. Посланик Роман Лозински је ту одлуку описао као „историјску“ и „оно што је требало да се уради пре 33 године“, када је Украјина стекла независност.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Који ће градови добити нова имена?

Међу градовима који ће добити нови назив је Червоноград у Лавовској области. Град, чије име се односи на црвену боју, звао се Христинопољ све док га совјетске власти нису преименовале 1951. године.

Село Красноград у Харковској области, чије име се такође односи на руску реч за црвену боју, биће преименовано у Берестин, по оближњој реци Берестова.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ