Свет

ЗЕЛЕНСКИ МОЛИ ЗА ПОМОЋ: Руси ударили на Кијев (ВИДЕО)

Русија је данас поново напала Кијев, али и друге украјинске градове, дроновима, због чега је председник Украјине Володимир Зеленски затражио од савезника више противваздушне одбране и ракета дугог домета.

Украјинска противваздушна одбрана оборила је 72 од 76 дронова Шахед у 12 региона у центру, југу и истоку земље, саопштиле су ваздухопловне снаге.

„Потребно нам је више способности за јачање ваздушног штита, више противваздушне одбране и ракета дугог домета да бисмо наставили да штитимо животе и наше људе,“ објавио је Зеленски, који би требало да отпутује у Сједињене Државе крајем овог месеца.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Нема извештаја о жртвама, али власти су саопштиле да су оштећене зграде у неколико делова земље.

Кијевске градске власти саопштиле су рано јутрос да су остаци дрона пали на зграду у градском округу Оболон северно од центра, али након пада није избио пожар. Гувернер региона који окружује Кијев рекао је да су остаци дрона оштетили неколико приватних кућа и пословну зграду, али и поломили прозоре на вишеспратници.

У јужном региону Одесе рушевине су оштетиле неколико пословних зграда и приватних кућа и изазвале неколико пожара.

Ваздушно упозорење оглашавано је током ноћи три до пет сати у многим регионима широм Украјине.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да су током ноћи у главном граду дејствовале јединице ПВО.

Украјина распоређује мобилне групе ловаца на беспилотне летелице и користи електронско ратовање да би се супротставила честим ударима руских дронова.

Током готово 31-месечног рата, Москва је бомбардовала Украјину са неколико хиљада дронова и пројектила, убивши хиљаде цивила, оштетивши инфраструктуру и енергетски сектор и уништивши десетине хиљада стамбених и пословних зграда.

Москва пориче да је намерно гађала цивиле и тврди да су напади на великим удаљеностима усмерени на смањење борбене способности Украјине.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ