Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ: Ако њихове ракете падну на Русију, извршићемо удар на Британију

Фото: shuterstock

Ако Оружане снаге Украјине употребе британске ракете дугог домета на територији Русије, Москва би могла реаговати с војним акцијама.

Политолог Сергеј Марков сугерише да би руска војска могла напасти војне циљеве у Великој Британији.

„Извршићемо напад на њихову територију у том случају“, тврди Марков.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Затварање амбасада

Марков је у интервјуу за „Тимес Радио“ истакао да ће овај потенцијални одговор зависити од реакције саме Британије, напомињући да би се прво затвориле амбасаде у Москви и Лондону.

У том сценарију, Русија би могла оборити британске дронове и авионе.

Напади на базе у региону

Надаље, постоји могућност да се напад изведе и на војне базе у Пољској и Румунији, где су распоређени ловци Ф-16 с ракетама дугог домета.

Марков је додао да би Русија могла употребити тактичко нуклеарно оружје, с обзиром на то да Ф-16 могу носити нуклеарне бојеве главе.

Реакција Руске Федерације

Политолог указује на то да би овакав одговор Русије био реалан уколико би дошло до ракетног напада украјинских снага, које се сматрају прокси-армијом НАТО-а.

Упозорења руских власти

Дан раније, председник Државне думе Вјачеслав Володин упозорио је да би, уколико Украјина користи западно оружје дугог домета, Русија реаговала снажно користећи моћно оружје које је већ „спремно“.

Ова изјава долази након сличног упозорења Владимира Путина да би напад на Русију ракетама дугог домета био третиран као објава рата од стране НАТО

Тензије између Русије и Запада

Ове поруке долазе усред растућих тензија између Русије и западних земаља, посебно Велике Британије, у контексту сукоба у Украјини.

Русија је више пута нагласила озбиљне последице ако запад настави с испорукама напредног наоружања Украјини.

Глобалне последице ескалације

Аналитичари упозоравају да би било каква ескалација могла имати катастрофалне последице, не само за регион, већ и глобално. Тренутно нема знакова који указују да може доћи до смањење тензија.

Ово се нарочито одсликава у светлу чињенице да Украјина губи рат и да не постоје никакве тенденције да ће се ишта променити на фронту.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ