Србија

ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА ОД ЊЕГА НАПРАСНО ОДУСТАЛА? Шта пише у документу о „црвеним линијама“ о Косову?

У јеку кризе након затварања дела преосталих српских институција на северу Косова, током своје посете Приштини, изасланик Европске уније Мирослав Лајчак обзнанио је и потврдио да је Србија повукла писмо упућено Бриселу прошле године, у којем је, између осталог, изразила резерве према Споразуму на путу ка нормализацији односа са Косовом, а реч је о Охридском споразуму.

На северу Косова већ 10 дана траје најновија криза након што су јаке снаге косовских специјалаца у синхроној акцији заузеле део преосталих институција Републике Србије, а махом је реч о општинским органима који су грађанима пружали административне услуге.

Управо то је био један од разлога због којих је изалсник ЕУ Мирослав Лајчак стигао у Приштину.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Он је после састанка са замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем рекао да је у Бриселу договорен нови састанак Београда и Приштине, али још важније од тога, потврдио је да је Србија повукла писмо које је Европској унији упутила у име Владе тадашња српска премијерка Ана Брнабић у ком је изразила резерве по питању делова Охридског споразума, повлачећи црвене линије.

„Охридски споразум је правно обавезујући и ми радимо на његовом спровођењу. Ниједна страна се није повукла из овог споразума и разговарамо с Косовом и Србијом како да убрзамо његово спровђење“, рекао је Лајчак потврђујући да је писмо повучено.

Шта се налазило у повученом писму

Средином децембра прошле године, медији су известили да је Влада Србије уложила резерве на Декларацију која је усвојена на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Бриселу, што је тада потврдила и Ана Брнабић са позиције премијерке Србије.

“А наша резерва, а наше црвене линије су те, да било какви споразуми о нормализацији не могу подразумевати, никада, ни де фацто, ни де јуре признање тзв. Републике Косово, и да никада не могу подразумевати да ми пристанемо на чланство тзв. Републике Косово у УН или било којим организацијама у оквиру УН система”, рекла је српска премијерка, пренео је тада Тањуг.

У поменутом документу који је Србија повукла наводи да се наша земља слаже са Декларацијом у Бриселу „као политичком изјавом и правно необавезујућим документом“.

„‘Споразум о путу нормализације и анекс за његову имплементацију’, како је наведено у овој Декларацији, сматра се прихватљивим искључиво у контексту који се не односи на де факто и де јуре признање Косова“, наводи се у повученом писму.

„Република Србија истиче да се ово усаглашавање не протеже на признавање чланства Косова у УН, систему организација и агенција УН, нити на такозвани територијални интегритет Косова. Наведени документ не представља правно обавезујући уговор по међународном праву. Штавише, усклађивање са овом Декларацијом не прејудицира нити задире у чињеницу да Косово остаје саставни део територије Републике Србије под међународном управом у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 (1999)“, закључује се у документу.

Повлачење писма била опција још у јуну

Након одвојених састанака са косовским премијером Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем, у јуну ове године, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је Вучић „дао индицију“ да је спреман да истражи опције у вези са писмом које је ЕУ упутила Ана Брнабић и да формализује Европски споразум, како би његова примена била одблокирана.

„Док је председник Вучиц дао индицију да је спреман да истражи опције у вези са писмом бивше премијерке које смо спомињали пре и да формализује споразум у складу са претходним праксама дијалога, како би одблокирао примену споразума“, рекао је Тада Борељ.

Практично испуњен Куртијев услов

Управо тада је Европска унија саопштила да је представила нови предлог примене Европског споразума, што је било само пола године након што је усаглашен анекс Бриселског споразума, познатији као Охридски псоразум.

Понуђени нови план примене из јуна, косовски премијер Аљбин Курти тада је одбио уз услов да се писмо о црвеним линијама повуче. Сада када је писмо и формално повучено, поставља се питање који даљи кораци чекају примену споразума између Београда и Приштине.

Лајчак стиже у Београд

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће, након Приштине, посетити Београд како би припремио наредни састанак „у оквиру дијалога о нормализацији односа“ две стране.

Лајчак је на Фејсбуку, сумирајући претходну недељу, навео да је, након Бледског стратешког форума, боравио у Приштини ради припреме наредног састанка главних преговарача у Бриселу. Специјални изасланик ЕУ није прецизирао датум планиране посете Београду.

Извор: Нова

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ