Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Велика европска земља повлачи револуционарни потез

Приступање Турске БРИЦС-у биће револуционарни догађај и значило би да Анкара „кида ланце“ НАТО-а, изјавио је за РИА Новости заменик председника турске партије Ватан (Отаџбина) Хакан Топкурулу.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков раније је саопштио да је Турска поднела захтев за пуноправно чланство у БРИЦС-у, и да ће захтев бити размотрен. Према његовим речима, турски председник Реџеп Тајип Ердоган прихватио је позив за учешће на самиту БРИЦС-а, који ће се одржати од 22. до 24. октобра у Казању.

– Тридесет четири земље, укључујући Турску, поднеле су захтев за чланство, што је изузетно. Посебно захтев Турске и њено евентуално примање у чланство представља револуционарни догађај јер то значи да ће чланица НАТО-а раскинути везе с НАТО-ом и постати део БРИЦС-а – изјавио је Топкурулу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, БРИЦС, који је постао нови светски пол, почео је полако да јача своју привлачност, али „од прошле године то чини убрзано“.

Партија Ватан је левичарска странка која се залаже за принципе првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка и има антизападну и антимеричку оријентацију. Странка се сматра наследницом Социјалистичке партије радника и сељака, основане 1919. године. Иако није заступљена у турском парламенту, представља утицајну снагу, нарочито у регионима. Тренутно странка броји више од 50 хиљада чланова.

БРИЦС је међудржавно удружење основано 2006. године. Русија од 1. јануара 2024. године председава организацијом. Поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, од почетка 2024. године БРИЦС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија. Председавање Русије БРИЦС-ом одвија се под слоганом јачања мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност. Током свог председавања, Русија организује више од 200 политичких, економских и друштвених догађаја.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ