Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Руси спалили брод са њиховом муницијом

Током протекле недеље руске војне снаге су постигле значајне успехе у оквиру Специјалне војне операције (СВО) у Украјини. Кључни тренутак био је први забележени напад на теретни брод са војним средствима, укључујући ракете и муницију, које су западне земље испоручиле Кијеву.

До сада су руске снаге успешно уништавале магацине, војне колоне, као и железничке транспортне линије са наоружањем и војном техником коју су Украјини испоручивале НАТО земље.

Међутим, нова стратегија западних партнера Украјине, која укључује поморске испоруке, откривена је од стране руске обавештајне службе. Као одговор, руске снаге су успеле да погоде теретни брод, чиме су значајно ометене испоруке оружја Украјини.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Министарство одбране Русије објавило је податке о овим операцијама, наводећи да су, осим брода, уништена и два складишта ракетно-артиљеријског наоружања. Такође, руске снаге су напале 153 непријатељске локације где су биле концентрисане украјинске трупе и војна техника.

Према извештајима, током протекле недеље Оружане снаге Украјине (ВСУ) претрпеле су велике губитке, са око 16.810 рањених и погинулих војника. Поред тога, 53 украјинска војника су се предала руским снагама, што је додатни показатељ погоршања морала међу украјинским трупама.

Оперативно-тактички ракетни системи „Искандер-М“, познати по својој прецизности, још једном су демонстрирали своју ефикасност.

У недавном нападу у Сумској области, одакле су украјинске снаге нападале положаје у Курској области, уништена је америчка ракетна артиљеријска јединица ХИМАРС (вишецевни ракетни систем).

Руско министарство одбране потврдило је да је уништена лансирна јединица ХИМАРС-а, као и два возила која су обезбеђивала систем, заједно са посадама. Прецизан удар забележен је у месту Шапошниково, око 10 километара југозападно од Сумија.

Крајем недеље, Кијевски режим је интензивирао нападе беспилотним летелицама на територију Русије, лансирајући преко стотину дронова. Поред тога, украјинске снаге су покушале да нападну руске позиције са мора.

Ипак, руске снаге ПВО успеле су да оборе шест дугодометних вођених ракета „Нептун“, као и три француске вођене авио-бомбе Хаммер, десет ракетних пројектила ХИМАРС америчке производње, и 177 украјинских беспилотних летелица.

Извештаји за недељу показују да су руске снаге обориле још шест авио-бомби Хаммер, шест ракета ХИМАРС, две вођене ракете С-200, које су Украјинци модификовали за нападе на копнене циљеве, као и 106 дронова.

Током претходне недеље, руске војне снаге су извеле укупно 27 групних напада високопрецизним оружјем и ударним беспилотним летелицама, циљајући украјинску војну инфраструктуру.

Напади су се фокусирали на енергетске објекте, који су кључни за војно-индустријски комплекс Украјине, војне аеродроме, складишта беспилотних летелица, као и места њихове прелетне припреме.

Поред тога, руске снаге су уништиле магацине муниције, базе за одржавање војне опреме, стране војне конвоје и привремене базе украјинских снага, националистичких формација и страних плаћеника. С обзиром на оштећење енергетске инфраструктуре и војних постројења, украјинске снаге су претрпеле значајне логистичке и техничке потешкоће.

Операције руских трупа у северном правцу су такође напредовале. Јединице групације „Север“ наставиле су са офанзивним деловањем у Курској области, успевајући да ослободе насеља Успеновка и Борки. Ове територијалне добитке додатно су потврдили успеси руске ваздушне флоте.

У протеклој недељи руске ваздушно-космичке снаге уништиле су у ваздушним борбама три украјинска борбена авиона, укључујући МиГ-29 и два Су-27. Поред тога, један МиГ-29 је оборен дејством руске ПВО.

Од почетка Специјалне војне операције, руске снаге су уништиле укупно 646 украјинских авиона, 283 хеликоптера и 31.806 беспилотних летелица.

Ови подаци указују на наставак снажне војне кампање Русије, усмерене на неутралисање испорука оружја које Украјина добија од западних земаља, као и на подривање борбених капацитета украјинских снага.

Истовремено, украјински војни губици, како у људству, тако и у опреми, значајно утичу на њихову способност да се ефикасно одупру руским снагама. Укупно, руске операције током овог периода показују континуирану доминацију у ваздуху, као и прецизну употребу напредних ракетних система за гађање стратешких циљева на украјинској територији.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ