Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Шта ако Путин уради ово?

Колико ће времена проћи пре него што Владимир Путин или Си Ђинпинг схвате како да учине да милиони ајфон уређаја широм света плану у џеповима њихових непријатеља, пише Дејли мејл након што је Израел детонирао више од 3000 пејџера широм Либана.

– Историја нас учи да ниједна нова војна техника дуго не остаје монопол њеног изумитеља. Колико ће времена проћи пре него што Владимир Путин или Си Ђинпинг открију начин како да учине да милиони ајфон уређаја горе у џеповима њихових непријатеља? – пише британски новинар Марк Алмонд.

Он се боји да је свет у јучерашњем разорном нападу на хиљаде пејџера којима су управљали припадници Хезболаха широм Либана, сведочио „Перл Харбору“ 21. века.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ова операција је, наравно, невероватна сама по себи: оставила је најмање дванест мртвих и више од 3000 рањених, укључујући, како се извештава, иранског амбасадора у Либану.

Међутим, шире значење ове операције сигурно ће одјекивати у месецима и годинама које долазе.

Са разбијеном војном организацијом Хезболаха, Израелци би могли одлучити да изврше инвазију на део јужног Либана како би створили „тампон зону“ која би штитила цивиле на северу Израела од ракетних напада.

– Сумњам у овај „ограничени“ приступ. Упркос генијалној бруталности напада на пејџере, последице по регионалну безбедност могле би бити тешке. Вероватније је да је ова операција тек увод у још један свеобухватан рат између Израела и Либана, са озбиљним последицама по светски мир – пише Алмонд.

Савезници Хезболаха, Иран и Сирија, неизбежно ће се плашити да би израелска обавештајна служба могла исто да учини њима, али чак и арапске земље које имају дипломатске односе са Израелом, попут Египта и Јордана, сада се морају запитати колико су заиста безбедне и да ли су њихове комуникационе мреже сигурне. Ово би могло ослабити способност Израела да ствара пријатељства у региону.

– Ово би могло имати последице и по нас. Западне демократије већ процењују шта овај нови облик ратовања значи за њих и како би могле применити израелске методе – закључује британски новинар.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ