Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Путин им задао тежак ударац

Руски председник је навео да монголске трупе могу да учествују у паради 9. маја на Црвеном тргу

Русија је захвална Монголији на очувању историјског сећања, посебно на совјетској помоћи у Халхин Голу, изјавио је руски председник Владимир Путин након потписивања докумената са лидером Монголије Ухнагином Хурелсухом.

Он је навео да Русија поузданo обезбеђује привреду Монголије енергетским ресурсима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Комерцијална плаћања између Русије и Монголије готово у потпуности се обављају у валутама алтернативним долару и евру“, казао је Путин.

Руски председник је навео да монголске трупе могу да учествују у паради 9. маја на Црвеном тргу, напоменувши да се Русија добро сећа и цени допринос Монголије против нацизма и милитаризма.

Како је навео, Русија је отворена за спровођење мирољубивих нуклеарних пројеката са Монголијом.

Говорећи о изградњи гасовода „Снага Сибира-2“ до Кине кроз монголску територију, Путин је истакао да је тај пројекат тренутно на „државној провери“, као и да се разматра могућност снабдевања монголских потрошача тим гасом.

„Видимо добре изгледе за сарадњу у сектору гаса. Завршена је израда пројектне документације за гасовод ‘Сојуз Восток’, који ће повезивати Русију, Монголију и Кину, а тренутно се спроводи и процењује његов утицај на животну средину“, рекао је Путин и нагласио да је „Гаспром“ спреман да пружи неопходну подршку у практичним питањима гасификације те земље.

Он је појаснио да „не говоримо само о транзиту руског гаса кроз Монголију, већ се разматра могућност испоруке овог горива монголским потрошачима“. „Гаспром је спреман да пружи неопходну подршку у практичним питањима гасификације земље“, уверио је руски лидер.

Са своје стране, председник Молдавије је изразио увереност да ће Русија постати лидер у питањима мира, безбедности и постизања одрживог развоја.

„Уверени смо да ће наш вечити сусед, Руска Федерација, постати лидер у сфери успостављања мира, безбедности, одрживог развоја и благостања човечанства широм света, као и да ће дати свој вредан допринос јачању поверења, међусобног поштовања и сарадње између земље“, рекао је монголски председник.

Хурелсух је додао да је посета руског председника Монголији важна за обогаћивање пријатељских односа и обострано корисне сарадње две земље, посебно за даљи развој у области горива, енергетике, саобраћаја, животне средине, културе, образовања, здравства, као и хуманитарној сфери.

Према његовим речима, традиционални пријатељски односи двеју земаља „с временом су ојачали, испуњени економским садржајем, као и да су сада достигли ниво свеобухватног стратешког партнерства“.

Две земље су претходно потписале неколико споразума, као што су испорука Монголији горива за авионе, испорука нафтних деривата, израда пројекта реконструкције монголске термоелектране ТЕ-3, затим меморандум о сарадњи на очувању Бајкалског језера, као и споразум о борби против куге.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ