Свет

ЗАПАД НА НОГАМА: Шта је ово стигло у Русију из Ирана (ВИДЕО)

Руски теретни брод за који се сумња да је носио иранске балистичке ракете за рат Москве против Украјине примећен је у руској луци на Каспијском мору пре седам дана, показују сателитски снимци подељени за Си-Ен-Ен.

Брод, Порт Оља 3, идентификовао је „Макар Тецхнологиес“ на сателитским снимцима направљеним 4. септембра у луци Оља у Астрахану.

Брод је претходно био у иранској луци Амирабад 29. августа, према подацима о праћењу бродова. Он је у неком тренутку након тога искључио свој транспондер.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Америчко министарство финансија је у уторак оценило да је руско Министарство одбране „користило брод Порт Оља-3 за транспорт ЦРБМ-а из Ирана у Русију“.

„Почетком септембра 2024. Русија је примила прву пошиљку ЦБРМ (балистичких пројектила кратког домета) из Ирана,“ саопштило је Министарство финансија, након што је најавило санкције луци Оља 3, заједно са другим бродовима и неколико иранских појединаца.

Си-Ен-Ен је прошлог викенда известио да је Иран недавно пребацио балистичке ракете кратког домета Русији за употребу у рату против Украјине, што је значајна ескалација иранске подршке Русији.

Војни односи између Ирана и Русије су постали ближи од почетка инвазије на Украјину у фебруару 2022. Иран је испоручио Русији хиљаде јуришних дронова „Шахед“ и, према америчким званичницима, изградио је фабрику дронова у Русији.

Иран је негирао наводе о испоруци дронова од почетка рата. Сателитски снимци су се појавили дан након што је амерички државни секретар Антони Блинкен рекао у уторак у Лондону да САД верују да је руска војска примила пошиљке иранских балистичких пројектила Фатах-360 и да ће их „вероватно употребити за неколико недеља у Украјини против Украјинаца“.

Фатех-360 има домет до 120 километара и може да понесе терет од 150 килограма. Иако је носивост мање него код многих руских ваздушних бомби, била би корисна за гађање украјинских линија фронта са значајне удаљености, а као балистичка ракета била би много теже пресрета.

Извор: Клиx.ба

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ