Свет

ВОЈСКА БЕЛОРУСИЈЕ НА ГРАНИЦАМА УКРАЈИНЕ: Путин захтева од Лукашенка да предузме НАРЕДНИ КОРАК

Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе оценио је данас поводом гомилања белоруске војске на граници са Украјином да је реч о инструкцији Москве, као и да Русија од белоруског лидера Александра Лукашенка очекује да он неповратно „веже свој чамац“ за руску судбину да не би могао да направи транзицију.

„Очигледно је то инструкција из Москве да се подигне улог Белорусије у односу на пасивност чланица ОДКБ-а јер откад траје ова агресија већина чланица, у ствари све, нити стају уз Русију војно, крше санкције с времена на време, али не дају активну подршку, што значи да је Белорусија остала сама, увучена је дакле у нуклеарни ризик размештањем нуклеарног тактичког оружја“, рекао је Обрадовић за Танјуг.

Он је подсетио да је 12. јануара била друга војна вежба нуклеарног оружја, чиме је Лукашенко довео у опасност целокупну Белорусију.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Да подсетимо, 2021. године креће мигрантска криза, која је неприродна мигрантска рута. Лукашенко дакле са Путином довлачи мигранте са Блиског истока, шаље их на пољску и литванску границу и изазива вештачки хибридни притисак. То је у време кад се одвија војна вежба Барс 2021. у марту, која је се касније испоставила као припрема за инвазију на Украјину“, тврдио је Обрадовић.

Како даље додаје, од тог тренутка Лукашенко се понаша тако да не може да се оцени да ли он делује зато што верује да са Русијом долази неки бољи свет или верује зато што он више не контролише ни своју, а ни белоруску судбину.

„Не заборавите и њихов генералштаб који је самоиницијативно повукао трупе у првој години агресији од украјинске границе“, рекао је он.

Међутим, тада, како каже, Лукашенко лети у Москву и одапиње отровне стрелице, појачава руску пропаганду.

„И сада ово све што се дешава поставља питање да ли има Лукашенко довољно војника, пошто 48.000 су отприлике оружане снаге Белорусије, да уђе у једну авантуру каква је агресија на Украјину, али ја мислим да Русија од њега очекује да он неповратно веже свој чамац за руску судбину како не би мого да направи транзицију“, анализирао је Обрадовић.

Он подсећа да је требало да се одржи самит европских држава и Лукашенка по питању ослобађања политичких заточеника, што би довело до релаксације ситуације.

„Сада имате очигледно захтев из Москве који му каже ескалирај ситуацију, кидај све контакте са Европом које имаш“, закључио је Обрадовић.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ