Свет

УКРАЈИНА ИЗВРШИЛА НАЈВЕЋИ НАПАД НА РУСИЈУ ОД ПОЧЕТКА РАТА: Ово мења све (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Украјинске снаге извеле су највећи координисани напад на територију руске федерације од почетка рата.

Пуковник Антс Кивиселг, шеф естонске војне обавештајне службе, изразио је забринутост да би недавни украјински напад дроновима на складиште муниције у руском граду Торопецу могао значајно да осакати капацитет руских снага на фронту.

Ова акција резултирала је експлозијом која је захватила 30.000 тона експлозива, што се може претворити у губитак од чак 750.000 граната.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Могућност несташице муниције

Кивиселг је нагласио да би ови губици могли да доведу до озбиљних проблема за Русију у наредним недељама, посебно с обзиром на то да је просечна борбена активност руске војске око 10.000 граната недељно.

У том смислу, предвиђа се да би Русија могла остати без значајних количина муниције за период од два до три месеца.

Руске операције на терену

Иако Кивиселг бележи да Русија и даље држи оперативну иницијативу, експлозије у Торопецу би могле угрозити њене планове за освајање Луганске и Доњецке области.

Он је такође подсетио да, упркос догађајима у Курску, Русија није повукла своје трупе из правца Покровског, а промене на терену се не очекују у блиској будућности.

Украјинске снаге и иницијатива

Што се тиче украјинских операција, Кивиселг сматра да украјинске снаге и даље задржавају иницијативу, посебно у Курску.

Иако је Русија покренула контранапад, Украјинци су успели да задрже своје позиције и чак су извели контраофанзиве.

Према његовим речима, прошлог четвртка су отворили нови офанзивни коридор у подручју Глушкова, напредујући скоро шест километара унутар руске територије, што ствара додатне могућности за заробљавање руских јединица.

Закључак

Тренутна ситуација на фронту показује да би губици у муницији могли имати далекосежне последице за руске операције, док украјинске снаге настављају да показују отпорност и стратешку способност у овом сукобу.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ