Свет

УДАРНО! БЛИНКЕН ДОЛАЗИ У КИЈЕВ: Ако дозволи ово, то значи Трећи светски рат

Вест о могућности да Сједињене Америчке Државе одобре Украјини употребу оперативно-тактичких ракета АТАЦМС против циљева у Русији изазвала је значајну пажњу међународне заједнице.

Према наводима извештаја Аxиос-а, амерички државни секретар Ентони Блинкен и његов британски колега Дејвид Леми планирају посетити Кијев како би председнику Украјине Володимиру Зеленском пренели ову важну поруку.

Оперативно-тактичке ракете АТАЦМС (Армy Тацтицал Миссиле Сyстем) представљају дугометне пројектиле које имају могућност гађања циљева на великим удаљеностима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ракете су специфичне по својој прецизности и способности да нанесу значајну штету високовредним циљевима.

Њихова употреба, ако би била одобрена, могла би значајно повећати способност украјинске војске да гађа циљеве дубоко унутар територије Русије, што би могло драматично ескалирати сукоб.

У изјави за медије, коју преноси дописница Аxиос-а Џули Грејс Бруфке, председник Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол потврдио је да је Блинкен, заједно са британским колегом, планирао посету Кијеву.

Њихова мисија је, како је нагласио Мекол, да саопште Зеленском о давању дозволе за коришћење АТАЦМС ракета. Мекол је навео да је пре два дана разговарао са Блинкеном, који је потврдио планове за ову посету.

Сам Блинкен је, на заједничкој конференцији за новинаре са Дејвидом Лемијем, потврдио да ће посетити Кијев, али није желео да открива више детаља.

Очекује се да би ова посета могла бити одржана средином или крајем недеље. Упркос томе што су се појавиле информације о могућности одобрења употребе АТАЦМС ракета, званично потврђење о овој одлуци још увек није стигло.

Важно је напоменути да би употреба ових ракета могла представљати озбиљну прекретницу у сукобу. АТАЦМС су развијене како би обезбедиле војним снагама могућност да погоде мете на удаљености до 300 километара, што би омогућило Украјини да напада кључне руске војне и логистичке положаје који се налазе далеко од фронта.

Ово би могло изазвати озбиљну реакцију Русије, која већ дуже време оптужује Запад за директну умешаност у сукоб испоруком софистицираног оружја Украјини.

Још једна значајна тачка у овом извештају је планирани сусрет америчког председника Џозефа Бајдена са британским премијером Киром Стармером, који би требало да буде одржан крајем ове седмице.

На том састанку очекује се да се разговара о даљој употреби западног наоружања у Украјини, укључујући ракете дугог домета које би могле бити коришћене против Русије. Овај састанак указује на то да би питање подршке Украјини могло бити у самом центру разговора између две велике западне силе.

Сукоб у Украјини траје већ дуже од годину и по дана, а Запад, предвођен Сједињеним Државама, константно испоручује наоружање и војну опрему Кијеву како би му помогао у борби против руских снага.

Међутим, употреба софистицираних система као што су АТАЦМС могла би значити нову фазу у пружању војне помоћи, чиме би се додатно повећале напетости у односима између Русије и Запада.

Русија је већ неколико пута упозоравала да ће било каква испорука оружја дугог домета Украјини бити сматрана за директну претњу и да би то могло изазвати озбиљне последице по безбедност Европе и света.

Званична Москва до сада није дала никакав одговор на ове информације, али руски званичници су више пута истицали да би испорука оваквог оружја Украјини значила прелазак „црвене линије“.

Русија би могла појачати своје војне напоре и предузети оштрије мере у одговору на овакав потез Запада.

Остаје да се види какав ће бити исход ових дипломатских и војних иницијатива. Без обзира на званично потврђење, сама могућност употребе АТАЦМС ракета отвара ново поглавље у сукобу између Украјине и Русије, са потенцијалом да значајно промени равнотежу снага на терену и повећа ризик од директног сукоба између Русије и Запада.

Као што је то случај са многим аспектима овог сукоба, одлуке о употреби напредног оружја имају шире геополитичке последице и могу обликовати будућност односа између главних светских сила.

Ако Украјина буде дугометним ракетама АТАЦМС бомбардовала Москву, могућ је почетак Трећег светског рата јер би такав потез могао изазвати драматичну ескалацију сукоба.

Русија би, вероватно, одговорила употребом најјачег оружја не само против Украјине, већ и као одмазду по кључним западним центрима у Европи, а могуће и по циљевима у Сједињеним Америчким Државама.

Овакав сценарио би могао довести до озбиљне претње глобалној стабилности и безбедности, стварајући ситуацију у којој би сукоби између великих светских сила постали неизбежни.

Употреба АТАЦМС пројектила против Москве, симболички и стратешки значајне мете, била би схваћена као директан изазов Русији, која би одговорила сразмерном силом.

Ескалација овог типа могла би увући НАТО и друге глобалне актере у ратни сукоб, чиме би границе досадашњих регионалних борби биле прешле у глобални конфликт.

Русија, која је у више наврата упозоравала да је спремна да употреби сва расположива средства за одбрану своје територије, могла би прибегавати употреби оружја за масовно уништење, укључујући нуклеарне опције, што би додатно повећало ризик од тоталног рата између великих сила.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ