Православље

СУТРА СЛАВИМО БОГОРОДИЧИНЕ РОДИТЕЉЕ, ЈОАКИМА И АНУ: Обавезно поклоните нешто драгим људима, а нипошто не радите ово…

Српска православна црква и њени верници сутра славе родитеље Богородице, Јоакима и Ану.

Свети Јоаким и Ана живели су 50 година у браку, без деце. Живели су од само трећина својих прихода, јер су други део давали сиромашнима, а трећи цркви.

Међутим, нису могли да имају деце, што их је дуго мучило. Једном приликом, када су отишли у Јерусалим да принесу жртву Богу, свештеник им је рекао „Ниси достојан да се из твојих руку прими дар јер си бездетан“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

То их је веома растужило, па су по повратку кући кренули да се моле за једно дете. У старости су га и добили, и то Пресвету Богородицу. Јоаким је живео 80 година, а Ана 79.

Веровања на сутрашњи дан

Сутрашњи дан треба провести време у кругу породице, нарочито са родитељима. Избегавајте свађе, јер према веровањима, ко се у кругу породице данас посвађа, тераће га малер целе године.

У неким деловима Србије постоји обичај да се на сутрашњи дан деле поклони драгим особама који би требало да буду умотани у црвени папир, или имају неки црвени детаљ на себи.

Расуђивање на сутрашњи дан каже:

Милостињу не треба давати с гордошћу него са смирењем сматрајући онога коме се даје милостиња бољим од себе. Не рече ли сам Господ: мени учинисте оно што учинисте малим и сиромашним.

Ако, дакле, дајемо милостињу ма у чије друго име, или у име своје, не можемо избећи гордости, која чим се појави у срцу ништи сва учињена добра дела. И кад дајемо просјаку као просјаку а не као Христу, не можемо избећи ни гордости ни презрења. А шта вреди чинити човеку милостињу гордећи се собом и презирући човека? Врлина није врлина, ако се помеша с грехом, као што млеко није млеко, кад се помеша са гасом или сирћетом.

 

 

Извор: slobodnahercegovina.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ