Свет

ШОК: Украјински командоси упали у руско утврђење, настао хаос (ВИДЕО)

Десетог маја руске трупе прешле су руско-украјинску границу северно од украјинског града Харкова.

Нападајући према југу кроз ретку украјинску одбрану, Руси су брзо заузели већи део Вовчанска, града са 17.500 становника пре рата, који је на само неколико километара од границе.

Месец дана касније, усред жестоких борби у Вовчанску, руске трупе су заузеле кључно упориште у центру све разоренијег града: ПЈСЦ Волчански, фабрику хемијских производа – огроман комплекс од 30 бетонских зграда, пише Форбс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

База је постала замка за руске снаге

Фабрика би могла да послужи као база за покривање руских снага док прелазе реку Вовчу, која се налази јужно од индустријског комплекса. Уместо тога, постала је замка. Украјинске снаге држале су линију одмах испред фабрике, а затим су покренуле контранапад, напредујући неколико блокова северно од фабрике и одсекавши је од главних руских снага.

Било је потребно напорна три месеца, али су специјалне снаге украјинске обавештајне агенције – познате по свом акрониму ГУР – очистиле објекат од последњих руских војника.

„Борци ГУР-а су спроводили систематско чишћење зграда фабричког комплекса, непрестано се борећи с непријатељем“, саопштила је управа. „У неким случајевима украјинске специјалне снаге су учествовале у борби прса у прса с непријатељем.

„ГУР је потпуно ослободио подручје Вовчанског и уништио окупаторе у свим фабричким зградама“, додала је управа. Неки Руси су убијени, док су други заробљени.

Комплекс с неколико стотина војника снабдевао се дроном

Није јасно колико је Руса још било живо у објекту у тренутку ослобођења. На почетку битке, неколико стотина Руса је наводно било распоређено у 30 зграда – импозантна снага. Њих је подржавала руска артиљерија са севера и наводно су добијали залихе помоћу малих дронова.

Украјинци су бацали бомбе, напали Русе у објекту дроновима и снајперима…и чекали. Месецима је, према украјинској аналитичкој групи Дип стејт (Дееп Стате), објекат био попут „стрелишта“ за Украјинце који су могли да пуцају на њега како хоће и из било ког правца. Украјинске оружане снаге су уживале у уништавању окупатора“, пише Дип стејт.

Како је руска офанзива у Вовчанску јењавала овог лета, украјински контранапади су постепено гурали линију фронта даље на север, остављајући Русе у хемијској фабрици још изолованије него раније.

Обавештајна управа је сачекала док се преживели Руси потпуно не исцрпе – а затим је напала базу с најмање четири одвојена тима специјалних снага. Провалили су у објекат и рашчишћавали га собу по собу, што је руководство окарактерисало као „изузетно сложену и успешну операцију“.

Међутим, Украјинци нису преокренули ток рата

Ослобађањем ПЈСЦ Волчански елиминисана је, иако мала, претња коју су Руси у објекту представљали украјинским снагама које су напредовале на север у Вовчанск, који су окупирали Руси. То је такође освета за украјинске војнике чији су другови претрпели вишеструке бруталне опсаде градова откако је Русија проширила свој рат против Украјине пре више од 30 месеци.

Међутим, то не значи да су Украјинци преокренули ток рата. Борбе су и даље веома жестоке, а зима се приближава.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ