Свет

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Ако се настави ескалација рата, Русија ће напасти западне центре

Познати московски политиколог, публициста и историчар, председник Центра за системске анализе и прогнозе и бивши украјински дипломата Ростислав Ишћенко -открио је како би Русија могла одговорити на могуће нападе Оружаних снага Украјине западним ракетама дугог домета дубоко по својој територији.

У интервјуу часопису „Војно дело“, прво је указао да руска војска примарно мора смањити способност Украјине да изводи такве нападе.

Према његовим речима, осим удара на базе „дугих ракета“ и авиона који их могу носити, разарана мора бити и енергетска и индустријска инфраструктура Украјине.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ишћенко Москви као следећи потез саветује увођење потпуне ваздушне, поморске и копнене блокаде Украјине:

„Пошто Оружане снаге Русије неће моћи да блокирају све границе Украјине, треба објавити да ћемо ударима онемогућити сваки покушај преласка украјинске границе. Возовима, камионима, бродовима и авионима.

Да ћемо спречити пролазак сваког брода, односно слетање сваког авиона чији улазак у ваздушни простор Украјине не буде претходно одобрен са наше стране“.

Ишћенко сумња да ће Русија ударити по територијама западних земаља, али не искључује да би могла гађати западне транспорте који прелазе границу Украјине или се већ налазе у територијалним водама и ваздушном простору Украјине изнад Црног мора.

Осим тога, указује да би Русија могла да напада транспорте у међународним водама Црног мора. Поготово што Москва има могућности за то.

Према његовом мишљењу, у првој фази одговор Русије сигурно неће бити нуклеарни удар на Вашингтон и(ли) Лондон, чак ни конвенционални ракетни удар по Талину и Риги.

„Али, ако ситуација настави да ескалира, све постаје могуће. Расположива средства су за то довољна. Можемо непријатеља да нанесемо много бола, а да не дигнемо у ваздух целу ситуацију“, резимирао је Ишћенко.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ