Свет

РУСИЈА И КИНА СЕ УДРУЖУЈУ: Свет нека се спреми, ово је разлог

Кина је у понедељак најавила заједничке војне вежбе са Русијом крајем месеца, што је знак јачања веза између две земље, а због чега је Пекинг зарадио оптужбу НАТО-а да је „помагач“ Москве у рату у Украјини.

Поморске и ваздушне снаге учествоваће у вјежбама „Норт-Џоинт 2024“ у ваздуху и око Јапанског и Охотског мора, уздуж обала Русије, саопштило је кинеско министарство одбране.

„Циљ заједничке вежбе је продубити ниво стратешке сарадње између кинеске и руске војске и заједнички оснажити њихове капацитете у сучељавању са безбедносним претњама“, наводи министарство.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Двоје савезника ће упутити своје поморске флоте у заједничку поморску патролу, а Кина ће такође учествовати у руској стратешкој војној вјежби „Оушн-24“, додаје се у саопштењу.

Две земље су у јулу одржале заједничке војне маневре у водама и ваздушном простору у покрајини Гуангдонг на југу Кине.

Те вежбе су одржане исте недеље када је НАТО упозорио да је Кина „постала одлучујући помагач“ руске инвазије на Украјину. Кина је у одговору упозорила НАТО, предвођен САД-ом, да се суздржи од „било каквог покушаја конфронтације“.

Русија и Кина су последњих година појачале војну и економску сарадњу како би се супротставиле „хегемонији Запада“, а посебно, како тврде, америчкој доминацији у светским пословима.

Тачан датум није познат.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ