Свет

РУСИ КРЕЋУ НА ОВА ДВА ГРАДА: Процурило где праве базу за планирање удара

Руске снаге заузеле су у уторак украјински град Украинск у источној Доњецкој области док су напредовале на запад у склопу покушаја да заузму цео Донбас, саопштила је руска државна новинска агенција РИА и руски ратни блогери.

Руски војници подигли су заставу на рударском окну у околини града, који је пре рата имао преко 10.000 становника, јавила је РИА, позивајући се на неименовани извор из руске војске.

„Украјинск је наш“, рекао је проруски војни блогер Јуриј Подољака, додајући да су руске снаге заузеле град „скоро нетакнут“, због чега могу да га користе као базу за даље офанзивне операције.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ни руско ни украјинско министарство одбране нису одмах коментарисали ове извештаје. Ројтерс није могао независно да провери тврдње обе стране о ситуацији на ратишту због ограниченог извештавања из ратне зоне.

Руске трупе опколиле су Украинск раније овог месеца док су напредовале на запад према Покровску, што је део онога што руски председник Владимир Путин назива примарним циљем заузимања читавог региона Донбаса.

Подољака је рекао да су следеће мете Хирник, град на југу који је пре рата имао више од 10.000 становника, и Селидове, северни град са преко 20.000 становника пре рата.

Откако је Русија послала своју војску у Украјину у фебруару 2022, рат се углавном састојао од гранатирања и удара беспилотних летелица дуж добро утврђеног фронта дугог 1.000 километара са стотинама хиљада војника.

Русија је напредовала најбржим темпом у последње две године у августу, према јавно доступним мапама, чак и када је Украјина такође заузела део руске Курске области у изненадном упаду 6. августа.

Руске снаге, које су заузеле скоро петину Украјине, контролишу 98,5 одсто Луганска и 60 одсто Доњецке области, према истим изворима.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ