Свет

РУСЕ САЧЕКАЛО НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Шта ово раде Украјинци? Нико не зна шта се дешава

Већ данима поједини стручњаци саветују Украјинцима који се налазе на територији код Покровска да се повуку јер би их у противном бројчано надмоћна руска војска могла опколити и уништити.

Како пише Форбс, а преноси Индекс (Индеx), тамо се налази на стотине украјинских војника из четири бригаде, који држе територију јужно од града, украјинског упоришта смештеног на кључним линијама за снабдевање у Доњецку, на истоку земље.

Ипак, чини се да Украјинци још нису спремни да одустају, наводи се у извештају Форбса, и додаје да су у среду Оружане снаге Украјине добиле крвав окршај на кључном раскршћу улице и пруге, између територије који држе и главног украјинског сектора на северу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Борба је почела када су најмање два руска возила, највероватније оклопна возила за превоз трупа БТР и оклопни трактор МТ-ЛБ, појурила главном улицом према месту Селидове, које је под украјинском контролом.

Како се наводи, очигледно је да руске снаге желе да уђу у Селидово, док Украјинци желе да га задрже, јер док год Украјинци издрже на јужном делу ове истурене територије, представљају претњу левом боку главних руских јединица које се покушавају још више приближити Покровску.
„Током протекле седмице заповедништво руских снага пребацило је главни фокус с директних напада на Покровск на Селидово и околна подручја према истоку и југоистоку“, известио је украјински Центар за одбрамбене стратегије у недељу. „Ако буду успешни, моћи ће да напредују према Покровску и осигурају леви бок снага које се крећу с југа.“

Једно од руских возила које је пројурило ка Селидову, БТР, успело је да искрца десетак пешака на, како су веровали, сигурно место. Међутим, војници су били стешњени уз само возило када га је погодио украјински тенк. Возило је оштећено, а пешаци су или рањени или погинули.

Затим је погођено и друго руско возило.

Из овог детаља из борби јасно је да Украјинци нису спремни да изгубе контролу над саобраћајницама и железницом која спаја Покровск, Селидово и Украјинск, као ни над територијом која окружује ова места.

Трочлана посада украјинског тенка погодила је руски МТ-ЛБ из непосредне близине још једном, а потом одгурала запаљену олупину с пруге.

Исход је јасан. Руски напад је био неуспешан, претрпели су тешке губитке и људи и опреме, а украјински положаји су остали нетакнути, а путеви чисти. У овом тренутку Покровск се још држи, закључује се у тексту.

Извор: Индеx/Форбс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ