Свет

ПУТИНУ ПУКАО ФИЛМ: Црвене линије су пређене

Вашингтон пост објавио да руски председник Владимир Путин тражи нове „црвене линије“ којима би заплашио Запад

Пошто су „црвене линије“ које је Русија постављала за употребу нуклеарног оружја у више наврата пређене од почетка рата у Украјини, а атомског одговора није било, председник Владимир Путин је сада приморан да истражи нову претећу реторику према Западу.

То су за Вашингтон оценили махом неименовани руски званичници и академици са којима су разговарали новинари америчког листа.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Наводи се да се у Кремљу све више истиче признање да константне нуклеарне претње које стижу из Русије губе на моћи.

– Било је превише нуклеарних претњи. Већ се види имунитет на такве изјаве и оне више не плаше никога – казао је руски званичник који је инсистирао на анонимности због осетљивости теме.

Наводи се и мишљење руског академика блиско повезаног са високим дипломатским круговима у Москви који је нуклеарну опцију оценио као „најмање могући“ сценарио и додао да би таква опција са војног гледишта „не би била много ефикасна“ и да би због катастрофалних последица изазвала „незадовољство међу руским партнерима на Глобалном југу“.

За Вашингтон пост су поред анонимних саговорника говорили и руски стручњаци представљени именом и презименом, па је тако Татјана Становаја, оснивач политичке консултантске фирме „Р-Политик“ са седиштем у Француској, казала да се нуклеарна ескалација сматра „најгором опцијом за све“, укључујући и самог Путина.

Становаја је додала да би шеф Кремља такву опцију размотрио само у случају да „осети да постоји претња по опстанак Русије у садашњем облику“.

Руски аналитичари и званичници су навели да је Москва наизглед задовољна оклевањем Вашингтона да Украјини дозволи ударе западним оружјем дубоко унутар Русије и да Кремљ очекује „веома ограничен“ опсег тих дејстава чак и ако Кијев добије дозволу од Америке.

Лоренс Фридмен, професор ратних студија на Краљевском колеџу у Лондону, казао је да би Москва у теорији могла да на то одговори операцијама саботажа усмереним на војне циљеве и другу инфраструктуру на Западу, као и да би једна од опција Русији могла да буде употреба помагача који се боре против западних интререса широм света, попут јеменских побуњеника Хута.

Вашингтон пост је објавио и изјаву Сергеја Маркова, којег је представио као јастреба међу политичким аналитичарима повезаним са Кремљом, који је признао да се у руским војним круговима све више увиђа неефикасност нуклеарних претњи.

– Русија је размазила Запад, ми смо много причали о „црвеним линијама“, а ништа нисмо учинили. У неком тренутку ћемо морати да ескалирамо ситуацију у вези са тим – поручио је Марков.

Он је навео да би Русија могла да затвори амбасаду у Великој Британији и да чак демонстрира силу и нападне ваздухопловне базе НАТО у Пољској и Румунији у којима се наводно налазе украјински борбени авиони Ф-16.

Становаја је рекла да не верује у ту другу могућност.

И Марков и Становаја су приметили да Доналд Трамп, бивши амерички председник и републикански кандидат за Белу кућу, користи питање потенцијалне нуклеарне ескалације са Кремљом у оквиру предизборне кампање.

По мишљењу Маркова Путин би могао да појача претње уочи гласања у САД у новембру.

– Уколико Путин ескалира ситуацију, онда ће се Америка уплашити од нуклеарног рата и Трамп ће победити – оценио је Марков.

Извор: Курир.рс/Тхе Кyив Пост/Тхе Wасхингтон Пост/Превео и приредио: Н. В.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ