Русија

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Ово се одавно није десило, Запад у неверици због његових речи

Руске снаге су убрзале напредовање у источној Украјини и сада заузимају неколико квадратних километара дневно, рекао је председник Владимир Путин, док су московске снаге покушавале да пробију главну одбрамбену линију Украјине.

Руске снаге, које контролишу 18 одсто Украјине, напредују на истоку Украјине од неуспеле противофанзиве Кијева прошле године.

Упркос великом украјинском упаду у руску област Курск 6. августа, бројчано надјачана руска војска последњих недеља релативно брзо се пробија кроз насеља на истоку Украјине на свом путу ка стратешки важном граду Покровску.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Дуго нисмо имали такав темпо у офанзиви у Донбасу (регион)“, рекао је Путин ученицима средње школе бр. 20 у граду Кизил, у Туви, око 4.500 километара источно од Москве.

„Сада не говоримо о померању 200 или 300 метара напред (…) Руске оружане снаге не преузимају контролу над територијом од 200 до 300 метара, већ неколико квадратних километара“, рекао је Путин.
Проруски војни блогери објавили су данас да се руске снаге боре у градовима источне Украјине.

Украјина још није коментарисала извештаје о руском напредовању.

Јуриј Подољак, утицајни проруски војни блогер рођен у Украјини, рекао је да су у току интензивне борбе у Селидову, око 20 километара јужно од Покровског, и у Украјинској, око 14 километара јужно од Селидова.

И проруски блогер Рибар рекао је да се у тим градовима воде борбе.

Руска државна новинска агенција ТАСС објавила је да су украјинске снаге истеране из области Селидова.

Крећући се јужно према Курахову, руске снаге настоје да пробију украјинске одбрамбене линије док повећавају притисак на пут Покровск–Доњецк и окружују део територије, рекли су руски блогери.

Русија покушава да протера украјинске снаге из свог јужног региона Курск након упада Кијева 6. августа, који је делимично био осмишљен да изврши притисак на руске генерале да пребаце снаге с других делова украјинског источног фронта.

Руске снаге преузеле су контролу над селом Скучне у источној Доњецкој области, објавила је у понедељак новинска агенција РИА, позивајући се на руско Министарство одбране.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ