Свет

ПУТИН ПРИМОРАО ЕВРОПУ ДА СЕ СЕТИ ОЦА СВИХ БОМБИ: „Кијев ће бити сравњен са земљом“

Чланак грчког интернет-издања банкингнеwс.гр, под насловом „Путин шокира Запад: Русија има нуклеарно оружје и све врсте оружја да уништи непријатеља“, детаљно се бави најновијим променама у руској нуклеарној доктрини, као и разматрањем руске војне моћи, с нагласком на специфичне врсте оружја, као што је „отац свих бомби“ (ФОАБ).

Ова бомба се у тексту описује као најмоћнија конвенционална бомба, чији је удар, према аутору чланка, смртоносан попут нуклеарног оружја.

Ова публикација дошла је након говора руског председника Владимира Путина на састанку Сталног савета за нуклеарно одвраћање.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

На овом састанку, Путин је послао јасно упозорење Западу, а грчки портал га назива последњим упозорењем, посебно у светлу извештаја из Неw Yорк Тимеса који сугерише да су Сједињене Америчке Државе спремне да дају „зелено светло“ Украјини за нападе на територију Русије, користећи оружје које није америчке производње.

У тексту се наводи да је Путинова изјава била јавна и циљала је на слање јасне поруке Западу о озбиљности ситуације.

Грчки портал посебно истиче Путиново упозорење везано за потенцијалну употребу напредног руског оружја, као одговор на захтеве Украјине за коришћење западног наоружања у нападима дубоко унутар руских граница.

Портал напомиње да би Москва, у случају даљег погоршања ситуације, могла употребити не-нуклеарно оружје како би сравнила украјинску престоницу, Кијев, с земљом.

Један од кључних елемената овог руског арсенала је ФОАБ – „отац свих бомби“, за који се каже да је најмоћнија конвенционална бомба на свету.

Званичан назив ове бомбе је АТБИП, што значи „Авиатион Тхермобариц Бомб оф Инцреасед Поwер“, а у Русији је позната под ознаком АВБПМ (Авијациона вакуумска бомба повећане снаге).

Ова бомба је први пут јавно представљена 11. септембра 2007. године, када је саопштено да има огромну експлозивну снагу од 44 тоне у еквиваленту ТНТ-а, с могућношћу уништавања циљева у радијусу од 300 метара.

Упркос огромној разорној снази, руски војни званичници су нагласили да ова бомба не загађује околину попут нуклеарног оружја, што је чини јединственом у свету модерног конвенционалног наоружања.

Такође, чланак се осврће на модерни руски стратешки ракетни систем „Сармат“, за који се тврди да може носити како конвенционалне, тако и нуклеарне бојеве главе, укључујући и ФОАБ.

Грчки портал претпоставља да би ова ракета, која је дизајнирана да носи више бојевих глава, могла носити и више ФОАБ бомби, чинећи је изузетно моћним оружјем у руском арсеналу.

На стратешком плану, текст указује да конвенционални одговор Москве на потенцијалну ескалацију у Украјини, као што су напади западним оружјем унутар Русије, не мора укључивати употребу тактичког нуклеарног оружја.

Међутим, могуће је да би употреба ракета „Сармат“ с ФОАБ бомбама могла довести Украјину на колена, при чему би штета од седам тона тешке бојеве главе била изузетно разорна.

Аутори чланка закључују да, иако би овакав напад имао тешке последице, он не би укључивао нуклеарно загађење, што га чини стратешки привлачнијим за Русију у тренутним околностима.

Председник Русије Владимир Путин је на састанку Савета за нуклеарно одвраћање, одржаном 25. септембра, изнео предлог за ажурирање државне политике у области нуклеарног одвраћања.

Ова политика се сада односи на могућност употребе нуклеарног оружја не само у случају директне агресије на Русију, већ и ако непријатељ створи озбиљну претњу суверенитету земље коришћењем конвенционалног оружја.

Путин је такође раније изјавио да земље НАТО-а не расправљају само о испоруци дугометног наоружања Украјини, већ о могућности директног укључивања у сукоб.

У том случају, како је навео Путин, природа сукоба би се променила, а Русија би била приморана да одговори на одговарајући начин.

У светлу ових дешавања, чланак грчког портала закључује да руско руководство јасно показује спремност да брани своје интересе, користећи све расположиве војне капацитете, било да су то конвенционалне или нуклеарне опције.

Путиново упозорење Западу осликава сложеност ситуације, где је сваки потез пажљиво анализиран и може изазвати далекосежне последице.

Овај текст даје увид у тренутну геополитичку ситуацију и став Русије према потенцијалном сукобу са Западом, пружајући детаље о руском војном арсеналу и могућим сценаријима за његову употребу у наредним фазама сукоба.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ